Днес се навършват 30 години от проведената първа борсова сесия

...
Днес се навършват 30 години от проведената първа борсова сесия
Коментари Харесай

Точно 30 г. от създаването на Българската фондова борса

Днес се навършват 30 години от извършената първа борсова сесия в новата икономическа история на България, напомнят от Българската стопанска камара (БСК).

За начало на акционерното дело в България се смята 1862 година, когато в Цариград е записано " Параплувно комерсиално сдружение Провидение " с капитал 12 500 турски лири. През 1896 година във Варна е учредено " Българско комерсиално сдружение ", а на идната година в Цариград " Българско заемателно сдружение ".

На 1 февруари 1912 година Народното събрание приема Закон за тържищата. Софийска фондова борса е учредена на 28 юли 1914 година, само че действително борсовата търговия стартира публично на 20 януари 1918 година Софийска фондова борса стартира подготвителна работа за започване на ефикасна активност след края на войната. Осигурено е използването чартърен на помещение в постройката на Търговско-индустриалната камара, направени са наредби за провеждането на борсовите сесии и са избрани цените за присъединяване.

С Указ от 25 май 1915 година е признат Борсовият устав на Софийска фондова борса. Поканени са всички емитенти на скъпи бумаги - банки, индустриални и търговски сдружения, да се записват за присъединяване във фондовата търговия.

Софийска фондова борса е закрита и национализирана на 27 декември 1947 година с смяна в член 45 от Закона за банките, като цялото имущество по право минава безплатно върху страната. При Българска народна банка се учредява работа, която е трябвало да продължи активността на борсата по устав, направен от банката.

С влизането в действие на Указ 56, през 1989 година пораждат първите акционерни сдружения (АД) в новата икономическа история на България. От записаните 92 сдружения, множеството са от сферата на банковото дело, като резултат от преобразуването на окръжните и районните клонове на Българска народна банка в универсални търговски банки.

През 1990 година са регистрирани нови 63 акционерни сдружения, като най-голяма част от тях са преобразувани търговски обекти от региона на туризма в независими сдружения по решение на Комитета по туризъм.

През 1991 година влиза в действие Търговският закон и пораждат нови 298 акционерни сдружения, като съвсем половината от тях (138) са преобразувани държавни компании основно от системата на индустрията. Към края на 1992 година общият брой на записаните сдружения е 603.

През 1992 година е признат Законът за превръщане и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОП) и стартира подготовка за осъществяване на всеобща приватизация.

Възникването на новите акционерни сдружения и в най-голяма степен, предстоящата приватизация на държавна и общинска благосъстоятелност, възходящият капиталов интерес във и към България допускат нуждата от създаване на механизми за вторична търговия с акции и други финансови принадлежности. Частната самодейност на построилата се по това време необятна комерсиална мрежа в цялата страна " Оупън маркет " среща поддръжката на тогавашния заместник-председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и двете организации учредяват през декември 1991 година " Софийска фондова борса " ООД.

Първата борсова сесия на Софийска фондова борса е извършена на 8 април 1992 година, в заседателната зала на тогавашната постройка на Българската стопанска камара, на ул. " Алабин " 16-20. За хората от днешното потомство тази първа борсова сесия евентуално би провокирала повече снизходителни усмивки, тъй като е извършена на правилото на аукциона - с наддаване за препоръчаните акции. Първата публична договорка със 7 акции на тогавашната ТБ " Балканбанк " АД поставя началото на активността на борсата.

Борсовите сесии на Софийската фондова борса през 1992 година се организират по един път на две седмици. През май 1992 година започва работа и " Първа българска фондова борса " АД, а единствено за 2 години пораждат общо 16 фондови тържища в страната - София, Стара Загора, Варна, Русе, Бурас, Плевен, Сливен, Габрово, Перник, Раднево, Враца, Шумен и други градове.

В интервала 1992-1994 година десетки частни акционерни сдружения започват набирането на обществени излъчвания през фондовите тържища и ползата на вложителите пораства непрестанно.

На 6 август 1993 година Софийската фондова борса провежда и организира първия си курс за брокерска дееспособност, а през есента на същата година БСК провежда посещаване и работни контакти с Франкфуртската фондова борса. От 19 януари 1994 година стартира провеждането на ежедневна борсова търговия, създадени и въведени са електронни системи за присъствена търговия. През юни 1994 година излиза първият брой на профилираното месечно списание " Капиталов пазар ", което съдържа цялостна борсова информация, разбори, публикации и изявленията за финансовия пазар в България.

Първоначалната еуфория за вложения в скъпи бумаги на сдружения, обещаващи атрактивни облаги, закономерно води до краха на финансовите пирамиди " Лайф Чойс Интернешънъл " АД, " Ийст Уест Интернешънъл " АД, " Лекс " АД и други. Много хора губят парите си и назрява доста публично напрежение, което принуждава страната да предприеме ограничения за контролиране на финансовия пазар.

През 1995 година Народното събрание приема първия профилиран закон, регламентиращ търговията с скъпи бумаги - Закон за скъпите бумаги, фондовите тържища и капиталовите сдружения, и се основава профилиран контролен орган на пазара на скъпи бумаги - Комисията за скъпите бумаги и фондовите тържища (понастоящем КФН).

В интервала 1995-1996 година се построява институционалната инфраструктура на финансовия пазар, като се основава " Българската фондова борса " АД, която сплотява " Първа българска фондова борса " АД и няколко районни тържища. Учредява се и " Централен депозитар " АД. Въз основа на решението за всеобща приватизация на държавните предприятия, трансформирани в акционерни сдружения, в интервала 1996-1997 година са основани над 80 приватизационни фондове и акциите на повече от 1200 предприятия са " качени " за търговия на борсата.

През 1997 година Българската фондова борса се сплотява със Софийска фондова борса АД, като наименованието на новата борса е " Българска фондова борса - София " АД (БФБ), и получава лиценз от КЦКФБ (днешната КФН).

Трийсет години след извършената първа борсова сесия в България можем несъмнено да се гордеем с постигнатото, регистрират от БСК. Да не забравяме, че Лондонската фондова борса води своето начало от 1773 година, Нюйоркската фондова борса - от 1792 година, Борсата в Париж - от 1802 година, и така нататък Нашата фондова борса е относително млада, само че бързо укрепна, разви се и се утвърди. Днес на БФБ се търгуват скъпите бумаги на над 350 емитента, пазарът за дребни и междинни предприятия (BEAM) сполучливо осъществя няколко извънредно сполучливи първоначални обществени предлагания на акции, комерсиалната система на борсата е модерна и разрешава даването на нови услуги, финансови принадлежности и благоприятни условия за емитентите, медиаторите и вложителите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР