Днес се навършват 28 години от появата на световната мрежа,

...
Днес се навършват 28 години от появата на световната мрежа,
Коментари Харесай

Световната мрежа стана на 28 г.

Днес се навършват 28 години от появяването на международната мрежа, която е прототип на актуалния интернет. World Wide Web (WWW) или международната мрежа е изобретена още през 1989 година от английския академик сър Тим Бърнърс-Лий. Той основава първия интернет браузър през 1990 година

Първоначално основана за вътрешна мрежа на учените от ЦЕРН, Бърнърс-Лий бързо схваща какъв брой огромен е капацитетът на това откритие и на 6 август 1991 година

WWW става налична и безвъзмездна за целия свят.

Появата на международната мрежа е началото на актуалната осведомителна епоха и се употребява до ден сегашен като главен инструмент за другарство в интернет, оповестява БТВ.

Ето и няколко любопитни обстоятелството за раждането на международната мрежа:

1. Първият уеб страница се появява също на 6 август 1991 година и това е http://info.cern.ch

2. Сър Бърнърс-Лий употребявал компютър NeXT като сървър за първата международна мрежа. На него е написал и първия браузър, чието редуциране – www – използваме и в този момент.

3. През 1992 година Бърнърс-Лий качва и първата фотография онлайн – на нея са изобразени четирите певици от музикалната група на ЦЕРН.

4. На 30 април 1993 година от ЦЕРН афишират, че международната мрежа ще бъде безвъзмездна за всеки.

5. Повратен миг в съществуването на международната мрежа е основаването на браузъра “Мозаик” през 1993 година Това е един от първите графични браузъри и е основан от екип учени в университета в Илинойс. “Мозаик” спомага разпространяването на международната мрежа по целия свят, защото прави потреблението ѝ доста по-лесно.

6. Световният консорциум, който основава интернационалните стандарти за международната мрежа е основан от сър Бърнърс-Лий откакто напуща ЦЕРН през 1994 година

7. Първата интернет търсачка се споделя “Арчи”. Това е първият инструмент, който разрешава да се търсят документи и файлове в международната мрежа.

8. Порнографията сформира голяма част от международната мрежа, само че първият уеб страница, регистриран с име.xxx (адрес за уеб страница със наличие за възрастни) се появява чак през август 2011 година

9. Световната мрежа и интернетът не са едно и също нещо. Интернетът е инфраструктурата, която свързва милионите компютри по целия свят, до момента в който международната мрежа е сбирка от текстове, фотоси, музикално файлове, видеа и анимации, които можем да открием с помощта на интернета.

10. Според данни от 2019 година интернетът се употребява от 4,39 милиарда души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР