Днес се навършват 25 години от смъртта на албанската хуманистка,

...
Днес се навършват 25 години от смъртта на албанската хуманистка,
Коментари Харесай

25 години от кончината на Майка Тереза

Днес се навършват 25 години от гибелта на албанската хуманистка, притежател на Нобелова премия за мир, Майка Тереза , заяви КосоваПрес.

По този случай президентът на Косово Вьоса Османи, ръководителят на косовския парламент Глаук Конюфца и министър-председателят Албин Курти отдадоха респект към светицата в 08:30 ч. локално време в столицата на Косово, Прищина. В 09:30 ч. президентът Османи и министър-председателят Курти посетиха къщата музей на Майка Тереза в косовския град Призрен.

Президентът на Косово Вьоса Османи сподели, че Майка Тереза е оставила образец, който би трябвало да бъде следван от идните генерации. „ Днес си припомняме с доста горделивост цялото ѝ дело, цялата ѝ задача и образеца, който остави след себе си за поколенията, които идват, като сподели какво значи любовта, уважението, помощта един към различен, които постоянно би трябвало да бъдат пътеводна светлина във всекидневната ни работа “, сподели Вьоса Османи.

В специфична гала по случай „ Дните на Майка Тереза “ през днешния ден в 15:00 ч. в кабинета на президента Османи ще се организира гала по почитане с орден за хуманизъм „ Майка Тереза “ на няколко известни персони.

В Епископията на Косово в 11:00 ч. ще се организира тържествена литургия за празника на Майка Тереза, на който тази година се означават 25 години от кончината ѝ, 6 години от канонизацията ѝ от папа Франциск и 5 години от освещаването на катедралата с нейното име.

В 13:00 ч. в центъра „ БогданиПолис “ ( “BogdaniPolis ”) в катедралата „ Майка Тереза “ се открива извънредната фотоизложба за светицата под именованието „ Нося в сърцето си моя албански народ “, а в 20:00 ч. следва концерт на Косовската филхармония.

Майка Тереза, чието цялостно име е Аниеза Гондже Бояджиу, е родена на 26 август 1910 година в Скопие. Тя е известна албанска хуманистка, притежател на Нобелова премия за мир през 1979 година и оповестена за блажена от Ватикана на 19 октомври 2003 година

Приживе тя се грижи за 7500 деца в 60 учебни заведения, лекува 960 000 заболели в 213 диспансера, единствена в целия свят се грижи за 47 000 жертви на проказа в 54 клиники, грижи се за 3400 бездомни и изоставени възрастни хора в 20 старешки дома, осиновява 160 противозаконни и осиротели деца. Това са цифрите в средата на 80-те години, като до края на живота ѝ и до ден сегашен те са се трансформирали доста.

Майка Тереза напуща този свят на 5 септември 1997 година в индийския град Калкута.

На 4 юли 2016 година папа Франциск афишира Майка Тереза за светица.

Две са чудесата, известни по целия свят, които водят до канонизирането на албанската монахиня. Първото от тях е свидетелството на Моника Бесра, майка на 5 деца, която твърди, че молитвата пред облика на Майка Тереза я е излекувала от израстък в стомаха. Това се случва през 1998 година, една година след кончината на светицата. Жената споделя, че почитателите на Майка Тереза я завели в една черква и ѝ споделили да се моли пред фотографията на албанката, като ѝ дали медальон на Майка Тереза, който да сложи върху стомаха си. Бесра споделя, че откакто се събудила, болката и заболяването били изчезнали. Това знамение е прието през 2003 година от папа Йоан Павел II.

През 2015 година от папа Франциск е прието второто знамение – 25-годишен юноша от Бразилия твърди, че се е излекувал от мозъчен израстък с помощта на албанската монахиня.

Общото заседание на Организация на обединените нации афишира посредством специфична резолюция 5 септември, на който се отбелязва годишнината от гибелта на св. Майка Тереза, за Световен ден на благотворителността. Този ден е разгласен и за признание на ролята на добротворците за справяне с филантропичните рецесии и облекчение на човешките премеждия, както и на опита на благотворителни организации и обособени персони, какъвто е и изключителният принос на Майка Тереза.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР