Днес се навършват 25 години от паметната дата 4 февруари

...
Днес се навършват 25 години от паметната дата 4 февруари
Коментари Харесай

25 години след разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 година

Днес се навършват 25 години от паметната дата 4 февруари 1997 година, когато България съумя да преодолее най-тежката политическа рецесия в новата си история. По това време страната бе обхваната от невиждани митинги. Стотици хиляди българи бяха по улиците, тъй като инфлацията бе в невиждани размери, магазините бяха празни. Правителството на Жан Виденов банкротира финансово и политически.
Датата 4 февруари 1997 година е обвързвана с връщането на мандата на Българска социалистическа партия от страна на номинирания тогава за министър председател Николай Добрев и водача на Българска социалистическа партия Георги Първанов. По мотив годишнината Институт „Николай Добрев “ провежда през днешния ден полемика на тематика „Власт и водачество 25 години по-късно “.

Като повратен миг в развиването на политическия живот в най-новата ни история дефинира 4 февруари 1997 година политологът професор Антоний Тодоров:

„За да разберем случилото се на 4 февруари 1997 година е хубаво да избягаме малко напред в историята. 4 години по-късно имаше избори. Българска социалистическа партия не се върна още веднъж във властта. Други пристигнаха. Това беше новосъздадената партия Национална движение „Симеон Втори". Това беше една страна на оценката. Няколко месеца по-късно имаше президентски избори. Те бяха извоювани безусловно ненадейно за всички от президента Георги Първанов. Това също е част от оценката за случилото се на 4 февруари“.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мира Стефанова.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР