Днес се навършват 24 години от смъртта на носителя на

...
Днес се навършват 24 години от смъртта на носителя на
Коментари Харесай

Светът си спомня за пилота Айртон Сена

Днес се навършват 24 години от гибелта на носителя на три международни трофеи от Формула 1 Айртон Сена . Бразилецът умира след удар със скорост към 297 км/ч на пистата Имола.
През 2009 година английското списание „ Autosport “ го избира за най-великия водач във Формула 1 за всички времена

В началото пътят му на водач предопределя татко му, по-късно още веднъж той му дава изборът да избере дали продължи. Като дребен, роденият през 1960 година Айртон, има проблеми с координацията. Именно това подтиква татко му да му даде карт с мотор от косачка с мощ от 1 к.с., когато Сена е 4-годишен.
 
 Gulliver/Getty Images

Започва да взе участие в надпревари незабавно щом навърша 13 години , както изисква закона. И успехите не закъсняват. Печели първото си съревнование на 1 юли 1973 година Последват шампионски трофеи в картинга през 1977, 1978, 1979, 1980 и 1981. Опитва шанса си и във Англия.

В този интервал обаче татко му стартира да го притиска да се откаже. Неуспехът му в търсене на спонсори, с цел да може да продължи да се състезава, го принуждава да разгласи отдръпването си. Обратно в Бразилия той пробва да откри своето място в строителната компания на татко си , само че пристрастеността му по скоростите освен не изчезва , а става още по-силна. Тогава татко му му дава опция за избор и Сена избира... колите.

През февруари 1982 година той към този момент се състезава в европейския шампионат , както и в шампионата Pace Petroleum. През 1983 година е в английската Формула 3 и от 21 надпревари, Сена има 13 победи, 15 първи позиции и купа. Стилът му на каране е праволинеен, граничещ с рисков. Много анализатори признават, че Сена е предефинирал опциите на болид от Формула 1.

Дебютът му във Формула 1 е през 1984 година с екипа на Толеман . Първият му сезон при огромните е определян за сполучлив, качва се три пъти на подиума в Монако, Англия и Португалия. В края на сезона Сена е на 9-то място с 13 точки.

През 1985 година е водач на Лотус , с който взема 7 първи позиции и две победи - в Португалия и Белгия. На идната година има 8 първи позиции и две извоювани надпревари - в Испания и Съединени американски щати. През 1987 година доближава до 3-то място в генералното класиране. По това време бразилецът към този момент води договаряния за прекосяването си в Макларън-Хонда през идващия сезон. Сена съумява да завоюва 13 първи позиции, 8 Големи награди и да вземе първата си купа във Формула 1 .

През 1990 година след 14 надпревари на идната година Сена има 6 победи. В Голямата премия на Япония печели втора международна купа за Айртон . Следващата година съумява да завоюва 7 надпревари и третата си международна купа.

След дребен спад във формата му, през 1993 година Сена продължава сполучливото си показване на Голяма премия на Монако , като печели рекордна шеста победа. Последното му съревнование за Макларън ги прави най-успешния тим с актив от 104 победи , само че Сена към този момент търси нов екип и се договаря за пренасяне в Уилямс. И макар че автомобилът на Уилямс при започване на 1994 година е надалеч от съвършения спортен болид, теза, която Айртон неведнъж споделя, той взема първи позиции освен в Бразилия и Япония, а също и в Италия.

Сена води и рестартираното съревнование в Сан Марино , когато внезапно неговият FW16B получава щета , не трансформира посоката си на придвижване на влизане в завоя Тамбурело и се удря в бетонната стена край него. Айртон получава сериозна мозъчна контузия , изпада в кома, а няколко часа по-късно, откакто е открито, че липсва мозъчна активност. Семейството му позволява да бъдат спрени животоподдържащите системи.

Обстоятелствата към гибелта му не са необятно тиражирани, повода за повредата в болида му остава противоречива . Фатална за Сена била раната в региона на дясната вежда, породена от пробилия каската носач от предното окачване, строшен след удара в бетонната стена.

През 2009 година английското списание „ Autosport “ го избира за най-великия водач във Формула 1 за всички времена .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР