Днес се навършват 24 години от . На 24 март

...
Днес се навършват 24 години от . На 24 март
Коментари Харесай

24 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

Днес се навършват 24 години от. На 24 март 1999 година 11 страни членки на НАТО започнаха въздушни удари против Югославия, които продължиха 78 денонощия, в несъгласие на интернационалното право и без решение на Организация на обединените нации. Сред първите цели бяха студията на националната телевизия в Белград, мостове, лечебни заведения, фабрики с цивилно произвеждане и влакове.

С " високо-точно " оръжие бяха изумени китайското посолство в Белград и даже три български къщи в София, Брезник и Трън. За времето, в което траеше интервенцията са изумени общо 20 лечебни заведения, 190 учебни заведения и 300 завода и заводи. Цивилните жертви са сред 1500 и 2000, от които 79 деца.

В резултат от интервенцията от Югославия се отделя Косово, където се разполага най-голямата американска военна база на Балканите, а сенаторът Байдън, който управлява бомбардировките над Белград, сега, е президент на Съединени американски щати.



Тогавашният водач на Югославия Слободан Милошевич губи изборите от Воислав Кошуница, само че не признава провалянето си. През октомври той е заставен да се отдръпна след голям брой митинги в цялата страна.

През 2001г. Милошевич е задържан и наказан на пожизнен затвор от Трибунала в Хага. И до ден сегашен офанзива на НАТО е считана за най-страшното деяние на организацията и слага доста въпроси.

Бомбардировките на НАТО над Югославия са най-големите бомбардировки над страна от Европа от края на Втората международна война.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР