Днес се навършват 22 години от атаките на 11 септември

...
Днес се навършват 22 години от атаките на 11 септември
Коментари Харесай

В САЩ отбелязват годишнината от смъртоносните терористични атаки на 11 септември

Днес се навършват 22 години от офанзивите на 11 септември против Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона.

За 8.30 сутринта локално време в мемориала-музей, отдаден на терористичните офанзиви в Ню Йорк е планувана да стартира обичайна гала " Почит към светлината ". Събитието включва обичайно четене на имената от членове на фамилиите на жертвите, както и минути на безмълвие за всяка една от терористичните офанзиви поотделно. Мемориалът, намиращ се на мястото на разрушените кули, няма да бъде отворен за гости по време на церемонията, а музеят ще бъде наличен единствено за членове на фамилиите на починалите и гости със непокътнати билети. Очаква се на церемонията да участва вицепрезидентът Камала Харис.

При офанзивите от 11 септември 2001 година терористичната мрежа " Ал Кайда ", ръководена от саудитския милиардер Осама бин Ладен, похитители превзеха по едно и също време 4 цивилен самолета. Два от тях удариха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, които се срутиха до основи за по-малко от 2 часа. Третият аероплан унищожи западната стена на Пентагона, а четвъртият се разруши в поле в Пенсилвания след опозиция на пасажерите.

Смята се, че с него похитителите са имали желание да нападат постройката на американския Конгрес във Вашингтон. Общо при четирите атентата умират близо 3000 души, а над 6000 са ранени. Останките на към 1000 жертви още не са разпознати.

Източник: БНР

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР