Днес се навършват 20 години от влизането на руския президент

...
Днес се навършват 20 години от влизането на руския президент
Коментари Харесай

Днес се навършват 20 години откакто Путин е на власт

 Днес се навършват 20 години от влизането на съветския президент Владимир Путин в политиката, означават водещите медии по света. На 9 август 1999 година президентът на Русия тогава Борис Елцин разгласи, че назначава шефа на Федералната работа за сигурност Владимир Путин за министър-председател.

Когато Владимир Путин бе назначен за министър председател, мнозина си мислеха, че съвсем незнайният началник на разследващите служби ще продължи демократичните промени от 90-те години, като в това време ще възвърне реда в Русия. 20 години по-късно Путин е още в ръководството, властта е съсредоточена в неговите ръце и той наподобява решен да продължи да ръководи, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" В началото на ръководството му Русия беше, макар бедността и престъпността, една демократична и демократична страна ", споделя журналистът Николай Сванидзе, който си спомня, че през първите си години в Кремъл Путин е бил прелестен и неналожителен събеседник с възприятие за комизъм.

" След 20 години на неограничена власт, през които бе обкръжен от ласкатели, което е неизбежно при нашия релативно властнически режим, той несъмнено се промени, и то не в добра посока ", показва мнението си Сванидзе пред Франс прес.

В началото на ръководството си министър председателят Путин показва относителна приемливост и податливост за положителни връзки със Запада. В същото време обаче построи и облика си на хладнокръвен водач и стартира втората война в Чечения, която ускори известността му и му разреши да завоюва с 53 % на президентските избори през 2000 година

Благодарение на триумфите в петролната търговия първото десетилетие на Путин във властта бе белязано от възстановяване на виталния стандарт на руснаците и от усилването на страната, отслабена след разпадането на Съветския съюз. Властта си възвърне контрола върху медиите, които допреди това бяха в ръцете на амбициозни олигарси.

" Сегашният Путин не е Путин от 1999-2000 година: от либерал той стана реакционер ", твърди политологът Константин Калачов, съгласно който повода за тази смяна е разочарованието от Запада.

Повратен миг бе " Оранжевата гражданска война " в Украйна през 2004 година, която докара до избирането на прозападен президент. Кремъл изтълкува това като нахлуване на Запада в неговата сфера на въздействие.

През 2007 година Путин произнесе популярната си тирада в Мюнхен, която съдържаше съществени рецензии против Съединените щати.

Оттогава насетне рецесиите следват една след друга: войната в Грузия през 2008 година, интервенцията на Запада в Либия през 2011 година, която Москва възприе като изменничество, украинската рецесия от 2014 година с анексията на Крим и началото на спора в Източна Украйна сред Киев и проруските сепаратисти.

" Конфликтът със Запада трансформира Путин в консерватор ", счита журналистът Георгий Бовт.

Вътре в Русия признаците за това са отбраната на обичайните консервативни полезности на православната черква, които влизат в несъгласие с " декадентството " на Запада, и непрекъснатото ограничение на обществените свободи в името на реда и стабилността.

Наближаването на края на мандата на Путин слага въпроса пред съветската политическа класа за неговите планове. Дали той още веднъж ще стане министър председател, както през 2008-2012 година? Или ще дефинира собствен правоприемник, както направи Борис Елцин през 1999? Или пък ще се разгласи за почетен президент, което ще му разреши да продължи да дърпа конците, както направи президентът на Казахстан?

Макар Путин да е към този момент 20 години във властта, той остава надалеч зад върховете на други управлявали дълго време водачи като Фидел Кастро, Ким Ир-сен и Теодоро Обианг Нгуема, който неотдавна отпразнува 40 години отпред на Екваториална Гвинея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР