Днес се навършват 20 години от началото на съдебния процес

...
Днес се навършват 20 години от началото на съдебния процес
Коментари Харесай

20 години от началото на съдебния процес в Либия срещу българските медици


Днес се навършват 20 години от началото на правосъдния развой в Либия против българските медици , упрекнати в заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН в детската болница " Ал Фатех " в Бенгази.

На 6 май 2004 година Наказателният съд в Бенгази осъжда петте български медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, и палестинския доктор Ашраф на  гибел посредством разстрел .

На 17 юли 2007 година Висшият правосъден съвет на Либия заменя най-тежкото наказване с  пожизнен   затвор.  След предявено искане на основния прокурор Борис Велчев за трансфер на медиците в България според правната конвенция от 1984 година, на 24 юли 2007 година те се  завръщат в родината и са помилвани от президента Георги Първанов .

Журналистите Иво Тодоров и Миролюба Бенатова си спомнят  играта по фино въже с властта в страната, пропагандата и лъжите на тоталитарната либийска страна , ролята на разнообразни фактори от интернационалната политика и персоналния ангажимент на Сесилия Саркози.

" Тогава Кадафи беше всевластен и изглеждаше като победител, който реализира всичко, което желае в една огромна игра, част от която бяха медицинските ни сестри.  Историята му е поучителна за всеки, който мисли, че играта му няма да свърши ", споделя пред БНР Миролюба Бенатова, 20 години по-късно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР