Днес се навършват 195 години от рождението на Петко Рачов

...
Днес се навършват 195 години от рождението на Петко Рачов
Коментари Харесай

195 години от рождението на Петко Р. Славейков

Днес се навършват 195 години от рождението на Петко Рачов Славейков. Големият български възрожденец, стихотворец, журналист и преводач, се ражда на 17 ноември 1827 година във Велико Търново, само че корените му са свързани и с възрожденска Трявна. Дядото и бащата на Петко Славейков са родом отсам, а по-късно ориста го среща и с красивата Ирина, с която основава своето семейство.

„ През 1853 година той се дами за щерката на чорбаджи Иван Райков – Ирина и от този брак се раждат деветте им деца, седем от които остават живи. “разказва госпожа Ирина Димитрова – организатор в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, в архива на който се съхранява черновата на значимото за Търновската епархия прошение с искане за църковна автономия на българите от 1856 година, резултат от непоколебимата и поредно битка на Славейков за отвоюване на църковен суверенитет.

Неговият живот, значимо дело и принос, които остават трайно в историята на страната ни наблюдава и господин Кольо Дабков – старши специалист „ Култура, обучение, спорт и опазване на здравето “ към Община Трявна. С неговите мемоари Ви срещаме в идващите редове.

ПЕТКО РАЧОВ СЛАВЕЙКОВ

/17.11.1827 – 01.07.1895/

Петко Славейков е роден в Търново. Майка му почива два месеца след неговото раждане. За това, че не е лишен от наставнически грижи и топлота, доста дължи на своя татко и втората му жена. Буден, ученолюбив и надарен, Петко Славейков бързо минава през тогавашните степени на учебното обучение и самичък става преподавател. Одисеята му из десетките учебни заведения по българските земи от 1843 до 1888 година е тематика, почтена за настрана проучване. Както, прочее, и всяка от неговите деятелности.

Дядото и бащата на Петко Славейков са родени в Трявна. Трявна му дава най-дълъг заслон по време на неговите училищен странствания – от 1849 до 1853 година,– бранейки го с напъните на своите духовни първенци поп Йовчо и Никифор Даскалов от злобата и коварството на гръцкия търновски епископ Неофит. Тревненка е дамата на поета Ирина Райкова. Нейна зестра е къщата /днес музей Славейкова къща/, където са родени 9-те деца на Славейкови.

Липсата на редовно обучение Петко Славейков преодолява с непрекъснато самообразоване и непрекъснати книжовни занимания. Той разсънва за живот редица страни от българската нематериалност, трансформирайки се в един от бащите на националното ни просвещение. Водач в битката за самостоятелна българска черква. Издава и редактира повече от 23 вестника и списания. Сред тях: първото списание за литература “Смесна китка ”/1852/, първият язвителен вестник “Гайда ” /1863 – 67/, първото женско списание “Ружица ” /1871/, първото детско списание “Пчелица ” /1871/.

Издава над 75 книги – истински и преводни. Преводач на Хайне, Пушкин, Гогол, Дефо. Превежда Библията на новобългарски език взаимно с Христодул Сичан – Николов, А.Лонг и Ел. Ригс по поръка на Библейското сдружение /1864-66/. Съставя речник на българския език /недовършен/. Издава 2 сборника с национални песни /1860 и 1868/. Събира над 17000 поговорки, пословици гатанки и имена. Организатор на първата българска етнографска галерия.

Бележит участник в политическите битки за национално избавление. Руски осведомител в Кримската война, заговорник във въстанието на Капитан дядо Никола /1856/, лидер, преводач и прокурист на съветските войски в Руско-турската осовободителна война/1877-78/. Участва в защитата на Стара Загора, в боевете при Шипка, лидер на колоната на ген. Скобелев при зимното прекосяване на Балкана през Химитлийската пътека.

Един от водачите на Либералната партия в Княжество България със важен принос в изработването и приемането на Търновската конституция /1879/. Председател на Народното събрание /1880/, министър на народнотопросвещение /1880/, министър на вътрешните работи /1880-81, 1884-85/, непринуден участник в Сръбско-българската война като основен контрольор по санитарното дело /1885/.

Непоколебимо отстояващ своите демократически правила и народностни позиции, Петко Славейков е неведнъж задържан, интерниран и политически преследван както преди, по този начин и след Освобождението. Нищо обаче не е в положение да пекърши ренесансовия дух на огромния българин, който умира в София, спечелил приживе националното почитание и благодарност като “дядо Славейков ”.

Кольо Дабков

В чест на българския стихотворец, журналист и политик е повдигнат колосален монумент в Трявна, както и бюст-паметник пред входа на Славейковото учебно заведение в града, чийто патрон е точно Петко Славейков.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР