Днес се навършват 19 години от трагичния атентат в Кербала,

...
Днес се навършват 19 години от трагичния атентат в Кербала,
Коментари Харесай

Отдаваме почит към загиналите военнослужещи при атентата в Кербала

Днес се навършват 19 години от трагичния атентат в Кербала, при който починаха петима български военнослужещи

На 27 декември се навършват 19 години от трагичния случай през 2003 година, когато след самоубийствената офанзива с камион-бомба против базата ни в Кербала починаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени, съобщи БГНЕС.

Кървавият атентат лиши живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски претендент Антон Петров, офицерски претендент Иван Инджов и офицерски претендент Свилен Киров.

На 27 декември 2003 година, в 12:45 часа локално време (11:45 часа българско време) цистерна се взривява наоколо до оградата на регион № “1 ” (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява наоколо до оградата. Така предизвиква огромни опустошения в лагера, разрушена е и постройката на щаба на батальона. Бойците от регион “Индия ” са евакуирани в различен регион. Ранените – 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.

За целия интервал на присъединяване в интервенцията в Ирак – от 22 август 2003 до края на 2008 година, Република България е взела участие с 11 контингента с обща бройка 3 367 души. За издръжката, превоза и оборудването на българските контингенти за интервала на интервенцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв.. Жертвите, които дадохме в хода на интервенцията са 13.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР