Днес се навършват 19 години от атаката с камион-бомба на

...
Днес се навършват 19 години от атаката с камион-бомба на
Коментари Харесай

Навършват се 19 г. от атаката срещу българската база "Индия" в Кербала

Днес се навършват 19 години от офанзивата с камион-бомба на база „ Индия " в град Кербала. При офанзивата починаха петима български военни.

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов е изпратил съболезнователен към околните на починалите. В него Стоянов показва уважението и поклонението си пред саможертвата на починалите. В

Района на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово военнослужещи ще поднесат венци и цветя пред Паметника на починалите в битката против международния тероризъм и ще бъде отслужена панихида.

Военнослужещите от Съвместното командване на специфичните интервенции на 27 и 28 декември ще почетат паметта на своите починали сътрудници на панихиди в родните им места.

През 2003 година България взе участие в Ирак с боен контингент в границите на четвъртата фаза на войната, ориентирана към стабилизиране и възобновяване след свалянето на диктатора Садам Хюсеин.

Като отговорници за регион в град Кербала българският контингент е настанен в база „ Индия ". През декември 2003 година обаче базата е атакувана. Камион-цистерна пробива загражденията на база „ Индия " и се взривява. Загиват петима военни. Над 20 са ранени.

Роднини на починалите дълго време подлагат на критика управляващите в България, че за първата си задгранична задача за XXI век, българските военни са били изпратени със остаряло, неуместно, даже изчезнало въоръжение и техника.

Разсекретен преди 8 години отчет регистрира недостатъци по укрепителното оборудване въз основата, недостатъци в координацията с командването - тогава ръководено то Полша. Докладът не показва отговорни за атентата.

До края на военното присъединяване в Ирак България губи 13 военни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР