Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев

...
Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев
Коментари Харесай

Отбелязваме 173 години от рождението на Христо Ботев

Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев - един от най-великите български поети и революционери!

Ботев живее единствено 28 години, само че остава в националната памет както с творчеството си, по този начин и с революционното си дело.

Роден е на 25 декември 1847 година (нов жанр - 6 януари 1848 г.) в Калофер в фамилията на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е преподавател Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под управлението на своя татко и през 1863 година приключва калоферското учебно заведение.

Октомври същата година отпътува за Русия и се записва частен възпитаник във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година Известно време е преподавател в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 година се завръща в Калофер, стартира да проповядва протест против чорбаджии и турци, след което дефинитивно напуща Калофер. По това време във вестник „ Гайда ", редактиран от П. Р. Славейков, е оповестено първото стихотворение на Ботев - „ Майце си ".

От октомври 1867 година живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. „ Дунавска зора ". През идващите години се мести от град на град, известно време живее дружно с Левски.

През 1872 година е задържан за тайна революционна активност и изпратен във Фокшанския затвор, само че освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като помощник и съредактор на революционния орган. Започва дейната му активност като публицист и под негова редакция стартира да излиза новия орган на революционната партия - в. „ Знаме ".

През 1875 година взаимно със Стефан Стамболов издава стихосбирката „ Песни и стихотворения ". Априлското въстание го подтиква да сътвори чета, на която става челник. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „ Радецки " и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 година е последният тежък пердах - по здрач след сражението патрон пронизва Ботев.

Животът на огромния стихотворец и бунтовник завършва прекомерно рано, само че следите, които оставя в българската история са дълбоки и той няма да бъде пропуснат в никакъв случай.

Предлагаме ви да си припомните една от най-великите произведения на Христо Ботев - "Майце си ":

***

Ти ли си, мале, така жално пела,

ти ли си мене три годин клела,

та друмник вървя злочестен ази

и срещам това, що душа ненавижда?

Бащино ли съм пропил имане,

тебе ли покрих с дълбоки рани,

та мойта младост, мале, зелена

съхне и вехне люто язвена?!

Весел ме гледат благи приятели,

че с тях вкупом и аз се дръзвам,

само че те не знаят, че аз веч гния,

че мойта младост слана попари!

Отде да знаят? Приятел нямам

да му разкрия що в душа тая;

кого аз любя и в какво имам вяра -

фантазии и мисли - от що страдая.

Освен теб, мале, никого нямам,

ти си за мене обич и вяра;

само че тука към този момент не се надявам

тебе да любя: сърце догаря!

Много аз, мале, доста мечтаях

благополучие, популярност да забележим двама,

мощ усещах - що не желаях?

Но за вси желби подготви яма!

Една сал клета, една остана:

в обятия твои благи да падна,

та туй сърце младо, таз душа страдна

да се оплачат тебе горкана...

Баща и сестра и братя благи

аз да прегърна желая без завист,

пък тогаз дано измръзнат жили,

пък тогаз дано изгния в гроба!
 10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР