Днес се навършват 170 години от рождението на поета и

...
Днес се навършват 170 години от рождението на поета и
Коментари Харесай

Честваме 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Днес се навършват 170 години от рождението на поета и бунтовник Христо Ботев (6 януари 1848 г./25 декември 1847 година по остарял жанр – 1 юни 1876 г.).

Той живее единствено 28 години, само че остава в националната памет, както с творчеството си, по този начин и с революционното си дело.

Христо Ботев е роден в фамилията на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. В ранните си години учи в Карлово, Калофер и Одеса. Впоследствие известно време е преподавател в бесарабското село Задунаевка.
Когато през 1867 година се завръща в Калофер, стартира да проповядва протест против чорбаджии и турци, след което дефинитивно напуща Калофер. По това време във вестник „ Гайда “, редактиран от Петко Р. Славейков, е оповестено първото стихотворение на Ботев – „ Майце си “. В края на 1867 година заживява в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. „ Дунавска зора “. През идващите години се мести от град на град, известно време живее дружно с Васил Левски.

През 1872 година е задържан за тайна революционна активност и изпратен във Фокшанския затвор, само че освободен след застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно – като помощник и съредактор на революционния орган. Работи актовно като публицист и под негова редакция излиза новият орган на революционната партия – в. „ Знаме “.

Априлското въстание го подтиква да сътвори чета, на която става челник. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „ Радецки “ и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 година е последният тежък пердах на четата. Привечер след сражението патрон пронизва Ботев.

Тържествата за 170-годишнината от рождението на героя започнаха още през вчерашния ден в родния му град – Калофер. Днес те ще не престават с митинг-поклонение в мемориалния комплекс „ Христо Ботев “ и полагане на „ Гирлянд на славата “ пред паметника на националния ни воин.

В София тържествена гала ще има в 13:00 ч. пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина.

Вчера, във връзка годишнината, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на Общонародната фондация „ Христо Ботйов “ Боян Ботйов валидираха пощенско-филателно издание на тематика „ 170 години от рождението на Христо Ботев “.

Пощенската картичка има колекционерска стойност, защото пресъздава за пръв път портрет на Ботев, нарисуван от известния български художник Александър Поплилов.

Част от събитията, отдадени на годишнината, е и откриването на мраморен бюст на Ботев, дело на статуя Йордан Кръчмаров, във фоайето на Музея за история на София.

В 11:00 ч. Община Стара Загора и Старозагорският гарнизон провеждат церемониален общоградски обред за полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Ботев в парк „ М. М. Кусев “. Час по-късно, в парка до комплекс „ Езерото “, свещеници от Българската православна черква ще извършат водосвет и освещаване на бойните флагове на формированията от гарнизон Стара Загора.

На 18 януари в Народното събрание ще бъде основан Национален предприемчив комитет за честване на 170 години от рождението на Ботев, разгласи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Предвидено е през цялата 2018 година в цялата страна да има събития в памет на революционера.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР