Днес се навършват 170 години от рождението на бележития български

...
Днес се навършват 170 години от рождението на бележития български
Коментари Харесай

170 години от рождението на Стефан Стамболов

Днес се навършват 170 години от рождението на бележития български общественик, бунтовник, публицист и стихотворец Стефан Стамболов.

В началото на септември 1885 година Стамболов е ръководител на Народното събрание и е сред първите водачи на Княжество България, които поддържат Съединението.

С боен обред и общоградско поклонение във Велико Търново през днешния ден ще бъдат маркирани 170 години от рождението му.

Пред паметника на Стефан Стамболов в родния му град от 11 часа ще бъдат поднесени венци и цветя, а възпитаници от Старопрестолната гимназия по стопанска система ще показват живота и делото на Стамболов с литературно-музикална комбинация.

Историкът проф. Милко Палангурски ще произнесе слово за политика и революционера.

Стефан Стамболов ръководи България в интервала 1887-1894 година. В неговото кръщелно удостоверение датата на рождението му е 30 януари 1854 година.

Оригиналният документ се съхранява в Българска академия на науките, а копие от него се пази и в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

По случай годишнината Регионалното ръководство на образованието и Регионалната библиотека във Велико Търново провеждат училищен конкурс за рисунка, лирика и прозаичност, отдадени на Стефан Стамболов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР