Днес се навършват 169 години от рождението на политика и

...
Днес се навършват 169 години от рождението на политика и
Коментари Харесай

Отбелязват 169 години от рождението на Стефан Стамболов

Днес се навършват 169 години от рождението на политика и държавник Стефан Стамболов. Годишнината ще бъде маркирана с общоградско поклонение и боен обред в родния му град Велико Търново.

Пред паметника на бележития българин, при започване на Самоводската чаршия във Велико Търново, ще бъдат положени цветя на благодарност и ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Стефан Николов Стамболов е изтъкнат български общественик и бунтовник, както и публицист и стихотворец.

Апостол на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876). Участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Руски боен сътрудник през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 година оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дългогодишен раздор на връзките с Русия. През 1887 година е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 година Основава и управлява Народнолибералната партия до убийството си.

Критикуван е поради диктаторските му способи. Сред основоположниците е на икономическия и културния напредък на България, траял в десетилетията до Балканските войни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР