Днес се навършват 166 години от рождението на бележития писател

...
Днес се навършват 166 години от рождението на бележития писател
Коментари Харесай

166 години от рождението на Стоян Михайловски

Днес се навършват 166 години от рождението на бележития публицист Стоян Михайловски, създател на химна на българската култура „ Върви, народе възродени “, който звучи на 24 май към този момент повече от 120 години.

Стоян Михайловски е потомък на остарял възрожденски, наследник е на Никола Михайловски – изтъкнат литератор и държавник и племенник на бореца за църковна самостоятелност Иларион Макариополски.

Първоначално учи в Търново, а през 1872 година приключва Френския султански колеж „ Галатасарай “ в Цариград. От тези ранни години стартира и литературната му активност.

В продължение на две години е преподавател в Дойран, след което през 1875 година отпътува за Франция и учи правни науки.

След Освобождението Михайловски работи като юрист и арбитър, преподава френски език и всеобща литературна история в Софийския университет. През 1886-1887 година е определен за депутат в Третото Велико Народно заседание, а по-късно и в Обикновеното Народно заседание през 1894-1896 и 1903-1908 година



Михайловски написва 14-те куплета на стихотворението „ Кирил и Методий “, което е било план за всеучилищна ария. По-късно Панайот Пипков основава музика към стиховете и песента се трансформира в народен химн на българската култура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР