Днес се навършват 16 години от един от най-кървавите атентати

...
Днес се навършват 16 години от един от най-кървавите атентати
Коментари Харесай

16 години от ужаса в Мадрид

Днес се навършват 16 години от един от най-кървавите атентати в Европа. На 11 март 2004 година серия от гърмежи раздрусаха испанската столица Мадрид. При касапницата починаха 192-ма души, измежду които и четирима българи. Други над 2000 души бяха ранени, а десетки останаха инвалиди.
В рамките на броени минути в два влака на мадридската гара Аточа и в още два влака на две столични гари бяха взривени 10 избухливи устройства, задействани от терористи благодарение на мобилни телефони. Три бомби не се задействаха и полицията ги обезвреди. Отговорност за атентата поема Ал-Каида. По-късно стана ясно, че проектът на терористите е бил четирите влака да се взривят когато се засекат на централната гара в Мадрид. Очаквало се силата на гърмежа да доближи до степен, задоволителна да унищожи постройката на гарата и да аргументи хиляди жертви.

Това беше най-големият терористичен атентат в Испания и втори по брой на жертвите в Европа. Разследването сподели, че причинителите са радикални ислямисти и че общо 12 души от Тунис, Мароко и други северноафрикански страни са изиграли роля в атентатите.
Седем от атентаторите се самовзривиха на 2 април 2004 година, откакто бяха обкръжени от полицията в жилищен блок в Леганас, южно от столицата Мадрид. Двама от непосредствените причинители на нападенията, които са мароканци, както и още 29 обвинени, които бяха жители на Мароко, Сирия и Ливан, бяха упрекнати и присъдата им беше огласена на 31 октомври 2007 година Двамата непосредствени причинители бяха наказани на пожизнен затвор, а другите 18 подсъдими получиха присъди от 2 до 23 години. Осем подсъдими бяха оправдани. Смята се, че атентатите са били осъществени като възмездие за испанската поддръжка за военното наличие на НАТО и Съединени американски щати в Близкия изток.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР