Днес се навършват 152 г. от рождението на националния герой

...
Днес се навършват 152 г. от рождението на националния герой
Коментари Харесай

„Ден денувам – кътища потайни…“ 152 г. Гоце Делчев

Днес се навършват 152 година от рождението на националния воин на България Гоце Делчев, който се празнува като подобен и в Северна Македония.

Той е роден на 4 февруари 1872 година в Кукуш, сегашен Килкис, Гърция.

Сато възпитаник в Солунската българска мъжка гимназия взе участие в скришен революционен кръжок дружно с бъдещите си съратници Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

Като преподавател стартира интензивно създаване на революционната организация, като употребява наличната просветителна мрежа на Българската екзархия.

През 1902 година взе участие в изработването на нова стратегия и правилник на ВМОРО. Тя към този момент си слага за  цел освобождението на Македония и Одринска Тракия и присъединяванетоим към майка България.

Гоце Делчев  се опълчва на взетото в негово неявяване решение от Солунския конгрес на ВМОРО за повдигане на въоръжено въстание напролет на 1903 година

В началото на май същата година, на път за среща с ръководителите на Серски революционен окръг, в село Баница четата му е обкръжена от турски войник. Там намира гибелта си и Гоце.

По време на Първата международна война костите на Гоце Делчев са пренесени от Михаил Чаков в България и до 1946 година се пазят в София, в урна от Илинденската организация на българските бежанци.

След  деветосептемврийския прелом от 1944 година България сменя политиката си по македонския въпрос и под натиска на Съюз на съветските социалистически републики и Югославия предава костите на Гоце Делчев на Скопие. Там те са положени  в каменен саркофаг в църквата „ Свети Спас “ в Скопие, където са и през днешния ден.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР