Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на

...
Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на
Коментари Харесай

Възпоменателна церемония по повод 151 години от гибелта на Апостола

Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.


Официалната гала по респект към Апостола се организира на Паметника на Апостола в центъра на столицата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

След като на 27 декември 1872 година той е хванат при Къкринското ханче до Ловеч, а по-късно отведен в Търново, на 18 февруари 1873 година Левски е обесен в покрайнините на София покрай днешния монумент, повдигнат в негова чест през 1895 година

" Изправяме се още веднъж край лобното място на Апостола, с цел да почетем безсмъртното му дело и заветите му към поколенията. Почтен и съдбоносен, непретенциозен и безрезервен, застанал постоянно очи в очи със своя народ, Левски завоюва най-важната си борба за независимост: постави здравите темели за свободата на България. Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дянока и кои са имената на другарите му, само че за нас - потомците му, най-живият спомен за Апостола се крие в думите, тефтерчето и писмата му. 151 година след гибелта на Левски словото му продължава да носи своя голям честен заряд, в който откриваме нашия общ честен дом. Апостолът не празнословеше, не обещаваше ненужно, само че на всички места го слушаха притихнали, тъй като думите му бяха същински, мощни и разбуждащи. Понакога горчиви, само че постоянно нужни - и тогава, и в този момент. Защото всяко потомство води своята битка за правдивост. "


Това сподели президентът Румен Радев в словото си по време на формалната гала.


В оскотялото ни време на ротации на притципи и полезности, измежду брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски наподобява мъчително неосъществим. Но въпреки и неосъществим, той в никакъв случай не крачи уединен. Милиони българи не престават да отстояват идеалите на Левски безшумно и настойчиво, и точно тяхната безмълвна мощ възпира тези, които в упоритостите си да се приравнят с Апостола, пробват да го принизят до себе си. Пътят към Левски е сложен и стръмен и по него се върви с каузи ", сподели още президентът в словото си.

" Пред 151 година тук губи живота си Апостола на свободата Васил Левски, с цел да трансформира в вечен блян за България идеалът за чиста и свята република ".

Това съобщи кметът на Столична община Васил Терзиев.

" Преди век и половина Васил Левски споделя, че днешният век е век на свободата. Свободата стартира тогава, когато живеем думите на Апостола ", сподели Терзиев. Той акцентира, че зависи от всеки един от нас и всички ние би трябвало да продължим делото на Апостола всеки един ден, както и да бъдем жители, които се гордеят с историята и работим за бъдещето. " Васил Левски е облик на обединяване ", безапелационен е кметът на Столична община.

Очаквайте детайлности!/БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР