Днес се навършват 150 години от рождението на българския революционер

...
Днес се навършват 150 години от рождението на българския революционер
Коментари Харесай

Виктор Стоянов за ФАКТИ: Северна Македония се страхува да честваме заедно рождението на Гоце Делчев

Днес се навършват 150 години от рождението на българския бунтовник Гоце Делчев. Георги Николов Делчев е роден на 4 февруари 1872 година в Кукуш, днешна Гърция. След убийството му през 1903 година, тленните му остатъци през днешния ден се намират в Скопие.
Георги Делчев  Виктор Стоянов за ФАКТИ: Северна Македония се опасява да честваме дружно рождението на Гоце Делчев

Виктор Стоянов, ръководител на Фондация “Македония”, сега е в Скопие, с цел да бъде част от честванията там. От ФАКТИ разговаряхме с Виктор Стоянов, с цел да разберем какви са настроенията там и по какъв начин ще бъде почетен Гоце Делчев през днешния ден.

“Съвместното честване на рождението на Георги Делчев е оповестено за 13:00 часа през днешния ден. За страдание през вчерашния ден Република Северна Македония даде изказване, че на него няма да има държавно политическо наличие от тяхна страна, което за мен е опит за засегнатост към България. Очакваме българска държавна делегация отпред с българския министър на външните работи министър Теодора Генчовска, заместник-министри и народни представители. От страна на Северна Македония даже няма поръчка кой ще посрещне българската делегация, кой ще участва на честването, което подсказва някаква форма на боязън да честваме дружно Гоце Делчев на гроба му в Скопие”, разяснява Стоянов.

“Група по-крайни жители на Република Северна Македония, които дефинират себе си като македонци, насочиха закани към мен. Знам, че тяхното честване на рождението на Гоце Делчев стартира в 10:30 часа - съзнателно настрана от нас. Българската делегация, българите от Скопие и жителите на Северна Македония, които се самоопределят като българи, ще се съберем към 13:00 часа. Разбира се, чакам тогава към нас да се причислят и северномакедонци, тъй като честването е взаимно и е оповестено като такова”, уточни той.

“Честването беше саботирано от страна на формалната власт и на премиера Димитър Ковачевски, който през вчерашния ден изненадващо разгласи, че той и външният министър Буяр Османи няма да бъдат в страната, а Северна Македония няма да участва с нужното политическо равнище. Това е форма или опит за засегнатост към българската страна. За мен значи, че Скопие отхвърля публично да уважи паметта на националния си воин Георги Делчев”, сподели още Стоянов.

Стоянов беше безапелационен, че подозрения за народността на Гоце Делчев не съществуват. “Гоце Делчев е българин, който се е борил за обединяването на българите на Балканите в една страна. Това е историческата истина и действителност. Автономията на Македония и - наблягам, Одринско, където той е работил повече, в сравнение с в Егейска Македония, е било първа стъпка за следващо присъединение към България. Както се случва и с Източна Румелия - причислява се към Княжество България няколко години преди основаването на историческото ВМОРО с първо име БМОРК - Български македоно-одрински революционни комитети. Нека подчертаем, че обиколки и работа във Вардарска Македония - днешната Република Северна Македония, Гоце Делчев съвсем не е имал. Той е работил главно в Беломорска Тракия, Одринска Тракия и Егейска Македония, несъмнено, с известни обиколки в Щипско и Беровско. Не мога да схвана с какви искания днешната страна Северна Македония отхвърля българската принадлежност на Георги Делчев, откакто той е работил за обединяването на българския народ на Балканите в една страна. По негово време е имало голям брой села и градове, които са били с напълно или с най-вече българско население, само че са останали отвън рамките на нашата страна. Това е битката на Гоце Делчев”, изясни той.

Днешната обстановка - отводът от взаимно честване на рождението на Гоце Делчев, е обидно за личността на революционера, счита Виктор Стоянов. “В последна сметка значимо е в България да го почетем, българите в България през днешния ден да го почетат. Искам да прикани своите сънародници от България по-често да идват в Република Северна Македония и да почитат паметта му тук. Когато има годишнина от рождението или от убийството му, да идват на гроба му в Скопие, да сложат цвете, да се поклонят пред паметта му. По една или друга причина, костите му са в Скопие. Има исторически изказвания, че той е желал да бъде заровен в Македония. Разбира се, не е ясно в коя Македония, тъй като родом той е от Кукуш - днешна Северна Гърция. Това, което формалната власт прави в Скопие, е неприятно, само че не е за първи път”, счита Стоянов.

В края на диалога той уточни, че преди честването от 13:00 часа, му следва диалог в централата на полицията в Скопие, с цел да обсъдят с управлението сигурността на честването по-късно. “Надявам се, както постоянно е било, и този път полицията да обезпечи сигурността на честването, като нямам причина да имам подозрения в това”, уточни той.

“Официално през днешния ден Гоце Делчев ще бъде почетен в Северна Македония от България и от българите. Това е реалността”, приключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР