Днес се навършват 150 години от обесването на Апостола на

...
Днес се навършват 150 години от обесването на Апостола на
Коментари Харесай

150 години след кончината му, днес почитаме Васил Левски

Днес се навършват 150 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. На 19 февруари коленичим още веднъж пред паметника на Левски в центъра на София.

Има доста исторически и литературни мистификации и едната от тях е обвързвана със популярната строфа от стихотворението на Христо Ботев за Левски. Изследователят на творчеството на Ботев Илия Тодоров твърди, че достоверната строфа за бесилото в стихотворението „ Дякон Васил Левски “ не е „ виси на него със страшна мощ “, а „ Със страшна мощ зимата пее свойта зла ария “. Това е станало поради дислокиран куплет и пунктуация в по-късната редакция на стихотворението от Захари Стоянов и по този начин потегля като хвъркат израз, трансформирал се в образец.

Васил Левски е хванат на 27 декември 1872 година при Къкринското ханче. И до през днешния ден не е потвърдено кой е предателят на Апостола.

Часове след залавянето му турците не са знаели кого тъкмо са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски построява отбраната си на основите на правата на християните, съгласно турския Хатихумаюн, с цел да не издаде някого и вътрешната революционна организация.

Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от активността на Димитър Общи, с цел да избегне престъпни обвинявания.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е доказана на 21 януари 1873 година Процесът приключва, а съгласно историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функционалностите на съд, което е неприемливо по законите на самата империя.

60 подсъдими са наказани на затвор и изгнание и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 година, само че обичайно датата се отбелязва на 19 – тогава той още не е навършил 36 години.

В 9.00 ч. стартира обичайна панихида в Карлово в памет на Апостола, а 2 часа по-късно в Историческия музей ще бъде тематична галерия от фотоси и документи на Иван Грозев, сподвижник на Левски.

Възпоменателната гала във връзка 150 години от гибелта на Левски стартира в 18.00 ч. на пл. „ В. Левски “ в Карлово, а час по-късно е спектакълът на учениците от СУ „ В. Левски “.

В 11.00 ч. стартира обичайният протест поклонение пред паметника на Апостола и шествие до родната му къща музей. Там ще бъде връчена тазгодишната премия на карловския комитет „ В. Левски “ и ще има среща диалог с Христина Богданова, праправнучка на Яна, сестрата на Левски.

Столичната община ще възпомене годишнината с панихида в храм „ Света София ” в 17.00 ч. Церемония-поклонение пред личността и делото на Апостола на българската самостоятелност ще се провежда от 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски на едноименния столичен бул..

Държавният глава Румен Радев ще взе участие във възпоменателната гала пред паметника на Васил Левски в столицата. Президентът Радев ще произнесе слово и ще сервира венец пред паметника на Апостола на свободата.

Преди това – в 11.00 часа, президентът Румен Радев ще открие мултимедийната цифрова експозиция „ Изповедта на Апостола “ в Националната изложба „ Квадрат 500 “. Изложбата е отдадена на делото на Васил Левски посредством съчетанието на модерни цифрови средства, в това число холограмен облик на Апостола.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР