Днес се навършват 15 години от атентата срещу българската база

...
Днес се навършват 15 години от атентата срещу българската база
Коментари Харесай

15 години от атентата срещу българската база в Кербала

Днес се навършват 15 години от атентата против българската база в иракския град Кербала, при който починаха петима български военносулжещи, а други 27 бяха ранени. В Русе и Карлово, родните места на починалите, през днешния ден бяха отслужени панихиди. Имената им остават записани като герои в новата история на българската войска, написа министър председателят Бойко Борисов на страницата си във Facebook.

 © Българска телеграфна агенция
27 декември 2003 година 11:45 ч. локално време: цистерна-бомба навлиза в периметъра на база " Индия ", в който е ситуиран българският контингент. От охранителните вишки откриват пукотевица, водачът е погубен, само че в резултат на инерцията камионът се врязва в защитните ограждения.

При последвалата детонация умират майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски претенденти Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.
 „ Поклон пред паметта им “, написа министър председателят Бойко Борисов на страницата си във Facebook. „ Поклон пред паметта им “, написа министър председателят Бойко Борисов на страницата си във Facebook. © Българска национална телевизия
Пред паметника на починалите в битката против международния тероризъм в Карлово бе отслужена заупокойна молитва, бяха поднесени венци и цветя.

генерал-лейтенант Димитър Илиев, зам.-началник на защитата: Трябва да готвим хората си по допустимо най-хубавия метод, да ги оборудваме по допустимо най-хубавия метод, тъй като човешките животи са ни доста скъпи.
В Русе, родното място на Антон Петров, който остана вечно на 26 години, близки и другари уважиха паметта му, както и на всички починали по време на мироопазващата задача. За 15-а поредна година тук бе и неговата майка.
Иванка Петрова: Искам да благодаря на всички, че 15-а година още веднъж сме дружно тук, най-много на неговите сътрудници. Нито една година не пропуснаха. И на всички да пожелая да са живи, здрави и доста шанс през новата година.  6 години от гибелта на български рейнджъри в Кербала 6 години от гибелта на български рейнджъри в Кербала
Една тъжна годишнина отбелязва през днешния ден България. Навършват се 6 години от гибелта на петимата български рейнджъри в иракския град Кербала. Те починаха прочие..

Тук бяха и сътрудници на Антон Петров от 68-а бригада „ Специални сили “. Командирът на бригаден военачалник Явор Матеев увери, че саможертавата на починалите в база " Инидя " в никакъв случай няма да бъде забравена.
бригаден военачалник Явор Матеев, пълководец на Специалните сили: Бъдете сигурни, че изводите и поуките са извлечени. И от триумфите, и от всички неуспехи на армията при осъществяването на каквито и да е задания, и в спокойно време, и по време на присъединяване в интервенции зад граница, сигурно през днешния ден българските военни контингенти са и по-добре проведени, тъй като отпътуват към този момент щатни и готови формирования, и несъмнено, доста по-добре готови и обезпечени.
Съболезнователен адрес изпрати министърът на защитата Красимир Каракачанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР