Днес се навършват 143 години от установяването на дипломатическите отношения

...
Днес се навършват 143 години от установяването на дипломатическите отношения
Коментари Харесай

143 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България

„ Днес се навършват 143 години от установяването на дипломатическите връзки сред Русия и България. Доближихме този стадий, имайки едно от най-ниските равнища на взаимоотношението за цялата ни дълга обща история “, написаха от посолството на Русия у нас във Facebook страницата си.

От офиса на Елеонора Митрофанова акцентират, че това не е ставало даже през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства – както съветското в София, по този начин и българското в Москва – са функционирали обикновено.

От посолството прецизират, че през днешния ден контактът с формалните управляващи по самодейност на българската страна на практика не се поддържа, на активността на Посолството се слагат какви ли не пречки. Според тях се организира целенасочена работа по минимизиране на съветското наличие в България, разкъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на взаимното ни минало.

„ В същото време установяваме, че народите на Русия и България не престават да си възприемат с топлота и благосклонност. Благодарни сме на хиляди български жители, които се грижат за монументите на съветските воини, сражавали се за свободата на България. Признателни сме на приятелите, които не престават да ни оказват помощ и подкрепват даже в днешната комплицирана обстановка. С почитание се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в изискванията на преобладаващата медийна русофобия “, допълват още от съветското посолство.

По думите им „ въпреки връзките да са мъгливи “, цялата ни взаимна история потвърждава, че компликациите са разрешими. „ За 143 години сме преодолели значително сложности, само че всякога волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на връзките. Убедени сме: формалните контакти елементарно може да бъдат скъсани, само че връзките сред хората са нерушими “, споделят още от офиса на Митрофанова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР