Днес се навършват 142 години от Априлското въстание. Център на

...
Днес се навършват 142 години от Априлското въстание. Център на
Коментари Харесай

Честваме 142 години от Априлското въстание

Днес се навършват 142 години от Априлското въстание. Център на събитията ще бъдат Панагюрище и Копривщица.

В града, в който е гръмнала първата пушка –  Копривщица ще бъдат сложени цветя на гроба на Тодор Каблешков. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се включи в честванията и ще произнесе слово през паметника-костница. В Копривщица също ще се организира възстановка на дейностите от историческото събитие, а след тях за гостите на града ще се организира празничен концерт с присъединяване на Николина Чакърдъкова, написа bgvestnik.co.uk.

В подбалканското градче Клисура ще се извърши възстановка на събитията от преди 142 години.

Снощи градът отбеляза  Априлската епопея  с тържествена заря, а през днешния ден в локалната черква бе отслужена панихида в памет на починалите към 400 клисурци.

Априлското въстание избухва на 20 април остарял жанр (1 май нов стил) 1876 година в Копривщица и е проведено от Българския революционен централен комитет. Планът е бил въстанието да избухне на 1 май 1876 година, само че поради изменничество Априлската епопея стартира на 20 април.

Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в  Европа  са мотив за осъществяване на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото интернационално самопризнание на правото на българите да имат своя страна в етническите си граници, обрисувани към този момент от битката за църковна самостоятелност, глобено от всички Велики сили.

Така Априлското въстание, въпреки и боен неуспех, директно води до най-големия политически триумф на българската нация до тогава и намира мощен отзив в Западна Европа и Русия.

Априлското въстание е най-мащабната демонстрация на революционните битки през епохата на Българското възобновление. То е най-висшата демонстрация на българската национална гражданска война, на българския дух, предпочитание и воля за независимост и независимос
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР