Днес се навършват 129 години от рождението на една от

...
Днес се навършват 129 години от рождението на една от
Коментари Харесай

Отбелязваме 129 г. от рождението на цар Борис ІІІ

Днес се навършват 129 години от рождението на една от най-великите персони на новата българска история - цар Борис III. Той е прочут още с прозвището Цар Обединител поради връщането на българските земи в Южна Добруджа, Вардарска Македония и Беломорска Тракия.

Цар Борис ІІІ е наследник на цар Фердинанд Сакскобургготски и на княгиня Мария-Луиза. Роден е на 30 януари 1894 година в София. Престолонаследникът израства под опеката на деспотичния си татко, защото майка му умира, когато е петгодишен. Получава междинното си обучение в Двореца от учители от Първа мъжка гимназия. Завършва Военното учебно заведение в София.

Още прекомерно млад, 24-годишен, Борис ІІІ поема царската корона заради абдикацията на Фердинанд на 3 октомври 1918 година Ситуацията в страната е напрегната, на власт идва земеделското държавно управление на Александър Стамболийски (1919-1923), а на 27 ноември 1919 година е подписан унизителният Ньойски контракт.

На 1 септември 1939 година Германия атакува Полша. Започва Втората международна война. България афишира неутралитет. По самодейност на цар Борис се организират сондажи в Берлин и Москва по отношение на връщането на Южна Добруджа.

На 1 март 1941 година във Виена министър-председателят Богдан Филов подписва протокола за присъединение на България към Тристранния пакт. Цар Борис ІІІ не съумява да резервира по този начин стремежи от него неутралитет и да избегне войната. С поддръжката на германците са присъединени Македония и част от Беломорието. След разпускането на ХХІV Общински народен съвет и отстраняването на Георги Кьосеиванов от премиерския пост Борис ІІІ понася цялата политическа отговорност.

Непосилното задължение на политическите отговорности довеждат до ранната и непредвидена гибел на цар Борис ІІІ. Той умира на 28 август 1943 година Съществуват разнообразни версии за гибелта му, които нямат точни и ясни доказателства - че е токсичен от германците или от руснаците, че е изумен от инфаркт и други Страната понася кончината му като тежка загуба и навлиза в нови огромни тествания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР