Днес се навършват 124 години от рождението на един от

...
Днес се навършват 124 години от рождението на един от
Коментари Харесай

Левски почете един от основателите си

Днес се навършват 124 години от рождението на един от съоснователите на " Левски " Борис Василев-Боркиша. Той е участник в учредителното заседание на клуба през 1914 година и е считан публично за " кръстник " на тима, пишат от клуба на своя уебсайт.

Борис Василев е роден на 25 септември 1898 в София, умрял на 10 март 1983 година в София. По специалност е правист. От 1914 до 1920 година е неизменим ляв полузащитник на тима. В същия интервал извършва функциите и на касиер и секретар в управлението на клуба. През 1921 година става първият " завеждащ спорта " на клуба - служба, която през днешния ден дава отговор по едно и също време и на треньор, и на механически шеф. Остава на този пост до 1927 година

През 1922 година основава първия детско-юношески тим към " Левски ", наименуван " сините лъвчета ", което е една от първите детско-юношески обединения в страната. От 1928 до 1934 година е член на управлението на клуба, като заема длъжностите заместител ръководител и член на контролния съвет.

Участие в учредителното заседание на  " Левски "

На 24 май 1914 година в местността " Могилката " (на ъгъла на бул. " Пенчо Славейков " и ул. Никола Славков против 22-ро училище) в София група от тридесетина младежи основават публично личен състезателен клуб. Повечето от присъстващите на събранието са възпитаници от тогавашната Втора мъжка гимназия, измежду тях е и Борис Василев-Боркиша. След оживени диспути по отношение на името на тима, по време на които са обсъждани имена като Атлантик, Рапид, Експрес и Мажестик, по предложение на Боркиша тимът е кръстен на името на Апостола на българската независимост Васил Левски. Причините за предлагането Борис Василев разказва по-късно:

" На учредителното ни заседание на Могилката предложих Васил Левски за наш патрон, тъй като не желаех в името на клуба ни да има непознато въздействие и тъй като се възхищавах от Апостола на свободата и виждах в него пример на храброст, сръчност и подвиг, на безпределна обич към народа и на подготвеност за всеотдайност в името на народа ".

Ръководството, футболистите и чиновниците на ПФК " Левски " се покланят пред светлата памет на Борис Василев (Боркиша).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР