Днес се навършват 119 години от смъртта на видния наш

...
Днес се навършват 119 години от смъртта на видния наш
Коментари Харесай

119 години безсмъртие

Днес се навършват 119 години от гибелта на видния наш бунтовник и народен воин Гоце Делчев. Малко имена в българската история носят подобен ярък и прочут ореол.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален воин на България и Република Северна Македония.

Роден е на 23 януари остарял жанр (4 февруари) 1872 година в Кукуш, тогава в Османската империя, през днешния ден Килкис, Гърция, в фамилията на Никола и Султана Делчеви. Той е третото от девет деца и първият наследник в фамилията. Днес е уважаван като един от най-великите синове на българския народ.

След завършването на трикласното учебно заведение в родния си град Гоце постъпва в фамозната Солунска мъжка гимназия " Св. св. Кирил и Методий ". Тук основава скришен революционен кръжок дружно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. През 1891 година постъпва във Военното учебно заведение в София. Въпреки че е отличен юнкер, единствено месец преди завършването на учебното заведение е изключен поради увлечението му по социалистическите хрумвания.

През 1896 година Гоце Делчев постъпва като преподавател в Банско, само че работи там единствено два месеца, защото дългът му на бунтовник го зове. За малко време съумява да построи необятна организационна мрежа от секрети революционни комитети в Разложка, Горноджумайска и Неврокопска околии.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обграждане в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 против 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев взема решение да изведе четниците от селото, само че опитът е несполучлив. След еднодневно стълкновение с превъзхождащата ги армия Гоце Делчев пада погубен.

Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО. За него Пейо Яворов написа: " В своята обич към хората Гоце беше същински човек; в своята самоувереност - същински борец; в своето ясновидство - същински оракул! "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР