Днес се навършват 114 години от рождението на бившия защитник

...
Днес се навършват 114 години от рождението на бившия защитник
Коментари Харесай

Да си спомним за вечно преданив на Левски Никола Димитров – Фъц

Днес се навършват 114 години от рождението на някогашния бранител на „Левски“ Никола Димитров.  

Роден на 13 юни 1908 година в София, той стартира в юношеския отбор на клуба, а едвам 16-годишен дебютира за първия отбор в Бургас против „ Черноморец “.

От този миг цели 16 години е неизменим титуляр в отбора на „сините“. Изиграва 143 турнирни мача за отбора, което е връх за предвоенната история на клуба. Международните му мачове са повече от 25 на брой.

Шампион на България е 2 пъти, столичен първенец 4 пъти и още толкоз пъти – притежател на Купата „ Улпия Сердика “. За „ А “ националния отбор има 5 участия. Играе на поста централен бранител, макар ниския си растеж (163 см.). Много бърз и преносим, добре механически квалифициран и най-много – постоянно подготвен за битка. Това са главните индикатори в играта на Фъц.

Освен футболист, Никола Димитров е и отличен скиор. В сбирката си има 14 турнирни трофеи на България в дисциплината „ северна композиция “ (ски тичане и скок от шанца). Като скиор взе участие и на две международни шампионати (1933 и 1941 г.) и една зимна Олимпиада в Гармиш-Партенкирхен (1936 г.).

След края на футболната си кариера (1940 г.) дълги години остава на работа в клуба като треньор на юношите, състезателен инструктор и активист. Той е единственият от остарялото потомство футболист, който до пенсионирането си остава да работи в „Левски“ чак до обединяването със „ Спартак “.

Почива на 17 февруари 1988 година

Поклон пред паметта му!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР