Днес се навършват 114 години от обявяването на независимостта на

...
Днес се навършват 114 години от обявяването на независимостта на
Коментари Харесай

Честваме 114 години от обявяването на независимостта на България

Днес се навършват 114 години от оповестяването на независимостта на България.

На крепостта “Царевец “ тъкмо в 10:30 часа с боен обред бе издигнато националното знаме.
 


На 22 септември 1908 година във В елико Търново с манифест княз Фердинанд афишира независимостта на България . С този акт на процедура се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя . Княжество България става самостоятелна страна отпред с коронования цар Фердинанд. Високата врата (Турция), а по-късно и Великите сили признават публично българската самостоятелност.

В манифеста, който е прочетен в църквата " Св. Четиридесет мъченици "  във Велико Търново , се афишира, че България е без значение Българско царство и се приканва този акт да откри утвърждението на Великите сили (това са Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Русия - страните, които не разрешават основаването на младата българска страна на Берлинския конгрес през 1878 година).

Самият Фердинанд се самообявява за цар на българите , възстановявайки купата на българските монарси от Първото и Второто българско царство . След прочитането на манифеста е отслужен молебен за благоденствието на българската страна.

Деликатната обстановка, която настава след нарушаването на Берлинския контракт, e сполучливо позволена. Първо била извоювана Британската империя, която слага изискването да стартират договаряния сред българското държавно управление и Високата врата. Преговорите стартират незабавно и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. Високата врата обаче желае България да заплаща огромен налог. В качеството си на министър-председател Александър Малинов декларира, че самостоятелност не се изплаща , даже се стига до частична готовност на българската войска.

Русия не желае боен спор на Балканите и се заема да посредничи в договарянията. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война, в подмяна на което Високата врата се отхвърля да желае обезщетение от България и признава независимостта ѝ.

Официално това става на 6 април 1909 година , след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за самостоятелна страна.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР