Днес се навършват 112 години от потъването на кораба Титаник.

...
Днес се навършват 112 години от потъването на кораба Титаник.
Коментари Харесай

112 години от потъването на „Титаник“ отбелязват в троянското село Гумощник

Днес се навършват 112 години от потъването на кораба " Титаник ". Годишнината ще бъде маркирана и в троянското село Гумощник, където поданици на селото и близки на локалните поданици, починали на борда на Титаник, ще поднесат цветя и ще се поклонят през паметта им.
" Пейо, тука има ищах. Идвай да спечелиш малко пари! ".
Анка Чакърова – родственик на починали на „ Титаник “

С тези думи Минко Колчев, който от години живеел в Америка, приканил брат си Пейо Колчев и братовчед си Лазар Минков от Троянското село Гумощник, да подхващат дългото пътешестване до Съединените щати и да оставят всичко, което са имали.
Причината да отидат е това, че ние сме един предбалкански регион, почвата е бедна, немотията е огромна. Разчува се, че в Америка има опция да завоюват повече пари, някои са ходили, прибирали са се. В това време в Троян имало организация, която набирала доброволци за най-големия транспортен съд, издигнат до това време – Титаник. “ Нашите хора дълго време се чудили какво да вършат, вземали по 30 наполеона, толкоз коствала за по-бедните таксата за транспорта с „ Титаник “.
Анка Чакърова – родственик на починали на „ Титаник “

В началото на месец април 1912 година, дружно с още шестима поданици на селото, те отпътуват за Англия, откъдето на 10 април се качват на борда на „ Титаник “, където остават вечно. А през днешния ден в селото описват за огромната обич, родена след злощастното корабоплаване. Двамата братовчеди Пейо и Лазар оставят сираци момче и момиче.
Когато станали мома и ерген, нищо че са втори братовчеди, хората споделили: „ Вие сте сираци и двамата, по-хубаво се съберете, хората ще ви оказват помощ “. И по този начин вдигнали женитба, построили си къща и се ражда моя брачен партньор Петко.
Анка Чакърова – родственик на починали на „ Титаник “

А през днешния ден в село Гумощник близки на осемте починали на борда на Титаник сервират цветя в тяхна памет на единствения у нас монумент на починалите на " Титаник ". 

Съдбата на починалите от Гумощник е разказана в ария, която поданици на селото пеели. Анка Чакърова  и до през днешния ден носи в сърцето си ярките мемоари за брачна половинка си Пейо и разкази за двамата си дядовци, починали на " Титаник ".

Журналистът Николай Драгиев описа в студиото на „ Добро утро, Европа “, че корабът Карпатия, който прибира оживелите 711 пасажери от Титаник, по време на Първата международна война е потънал от подводница и също потъва.

Има доста символика, легенди и митове, свързани с Титаник, само че това, което е несъмнено е, че през днешния ден, 112 години по-късно той продължава да провокира голям интерес. Първите жертви на Титаник са дадени още преди той да отплува в намерено море, тъй като по време на градежа му са починали осем служащи, описа още журналистът.

Целия диалог за Титаник с Николай Драгиев и репортажа за потъналия транспортен съд вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР