Днес се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на

...
Днес се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на
Коментари Харесай

Честит празник! Честваме 110 години от Независимостта на България

Днес се навършват 110 години от оповестяването на Независимостта на България.
На тази дата през 1908 година в църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ в Търново се афишира Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си взаимозависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския контракт (1878 г.). Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, осъществен от държавното управление на Александър Малинов. Според контракта териториите на Северна България са включени в така наречен Княжество България - самостоятелно (самостоятелно) трибутарно (плащащо данък) княжество, което остава под висшата власт на султана. Южна България под името Източна Румелия получава административна автономност, само че остава под политическата и военната власт на султана. Княжеството би трябвало да взе участие в изплащането на държавните задължения на Турция (за него е в действие режимът на капитулациите, натрапен на Османската империя от Великите сили). Компанията на Източните железници резервира своите права на територията на Княжеството. Въпреки че васалната взаимозависимост е по-скоро официална, тя затруднява установяването на равноправни стопански и политически връзки сред България и останалите страни. На 22 септември 1908 година с акта на провъзгласяването независимостта на България, княз Фердинанд I приема купата цар. Тъй като клаузите на Берлинския контракт 1878 година са нарушени, поражда остра Балканска рецесия (1908–1909 г.). Повечето от Великите сили отхвърлят да признаят независимостта на България, утежняват се и българо-турските връзки. Турция упорства България да ѝ изплати 125 млн. франка обезщетение, с цел да признае българската самостоятелност. С помощта на Русия е реализирано съглашение по зародилите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909 г.), Българо-турски протокол (1909 г.) и Руско-български протокол (1909 г.). Според тях Русия опрощава на Турция военните ѝ отговорности, останали още от войната от 1877–1878 година, против което Турция се отхвърля от всевъзможни искания към България. От своя страна България би трябвало да изплати на Русия в период от 75 година 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България. С провъзгласяването Независимостта на България се издига интернационалният престиж на страната и тя се трансформира в равноправна на другите европейски страни.
110 години след оповестяването независимостта в страната се осъществят редица начинания.
Велико Търново е център на честванията, отдадени на Независимостта.
В 7.30 часа стартира празничната Света литургия в храма "Св. Четиридесет мъченици ", където на 22 септември 1908 година Фердинанд прочита Манифеста, с който е провъзгласена независимостта на България.
От 9.00 часа в двора на църквата ще се състои водосвет, освещаване на знамената и рецитация на Манифеста за независимостта.
В 10.30 на Царевец гостите на празника могат да участват на военният обред по издигане на знамената.
Представителите на институции, жителите и неправителствените организации ще поднесат венци в символ на благодарност пред пирамидата на историческия рид, указваща мястото, където преди 110 години Манифестът е бил прочетен за повторно.
От 11.30 стартира празничното шествие към центъра на града. В шествието ще се включат и участниците в 12-тия Международен фестивал на военните духови оркестри, чийто хазаин е Велико Търново.
През целия ден на открита сцена са планувани концерти. Традиционният безвъзмезден екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност " ще стартира от 14.00 часа. По самодейност на Ротари клуб от 15.00 часа ще бъде открит възобновеният надпис на Димитър Багрилов, основан 10 години след оповестяване на независимостта.
Традиционното огромно търновско хоро ще стартира от 18.00 ч. Изпълнението на строевите хватки от представителната част на НВУ "Васил Левски " ще стартира от 19.00 часа на площад "Цар Асен ", половин час по-късно ще бъде обещано началото на тържествената заря инспекция.
Аудио-визуалният театър "Царевград Търнов - тон и светлина " и тържествените илюминации ще стартират от 20.15 часа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР