Днес се навършват 106 години от рождението на политическия и

...
Днес се навършват 106 години от рождението на политическия и
Коментари Харесай

106 г. от рождението на Тодор Живков

Днес се навършват 106 години от рождението на политическия и държавен деятел Тодор Живков. По този мотив
пред паметника на Тодор Живков в Правец бяха поднесени цветя във връзка 106 години от неговото рождение, оповестиха от Исторически музей Правец.


На този ден в Музейния комплекс при Родната къща на Живков от 11.00 часа ще бъде открита галерия, представяща в други измерения сбирката дарове на Тодор Живков, получавани от него като общественик от посетители на държавно и държавно равнище от разнообразни страни по света. Акцентите ще бъдат върху неповторими мостри оръжие, както от България, по този начин и от други страни, непоказвани до момента.

В Арт изложба ще бъдат показани огромна част от картините, които се съхраняват там, изключителни мостри на задгранично изкуство.

Експонатите, показани в напълно обновената непрекъсната галерия "България и светът " са дарове на Българската страна и на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България в продължение на повече от три десетилетия. Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, творби на изкуството и националните занаяти, макети на известни недвижими културни полезности, копия на антични предмети на народите от Африка - Мозамбик, Судан, Танзания, Етиопия, Гана, Замбия, Нигерия, Либия, Зимбабве; от Близкия и Далечен изток – Израел, Виетнам, Кувейт, Ирак, Йемен, Китай, Япония, Монголия, Корея, Лаос, Индия, Шри Ланка; от Европа – България, Испания, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Италия, Германия, Австрия, Чехия, Англия, Холандия, Франция, Унгария, Малта, Сан Марино, от някогашния Съюз на съветските социалистически републики ( Русия, Украйна, Узбекистан, Грузия); от Австралия; от Съединени американски щати, от Латинска Америка - Колумбия, Куба, Никарагуа, Чили, Еквадор, Перу, от близки и далечни страни от целия свят. Подарявани са от държавни и държавни делегации и интернационалните организации.

Това са творби от кристал, слонова кост, всевъзможен порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна еднаквост на всяка една нация.

Те са освен художествени творби, а и отражение на нравите на епохата на едно не толкоз далечно минало. Подаръците са удостоверение за необятните дипломатически, стопански и културни взаимоотношения на България, като страна с останалия свят. Свидетелство за съдействие учредено на съвместен интерес, другарство и ценене на националните и културни обичаи. Неща, които са от голяма важност и през днешния ден, в епохата на международна глобализация.

Голяма част от показаните предмети в сбирката имат качества на творби на изкуството и сами по себе си са уникати. Изящната направа, изключителното ювелирно майсторство, прецизността при представянето на детайлите ги трансформират в такива.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР