Днес се навършват 106 години от рождението на Любомир Алдев.

...
Днес се навършват 106 години от рождението на Любомир Алдев.
Коментари Харесай

106 години от рождението на Любомир Алдев

Днес се навършват 106 години от рождението на Любомир Алдев.

Известният с прякора си Алдето футболист стартира кариерата си като дясно крило в третодивизионния столичен клуб „ Аспарух “ от квартал „ Слатина “. На 17 години минава в „ Левски “. През 1934 година „ сините “ остават без вратар заради едновременното овакантяване на Ради Мазников и чеха Карел Буркерт. Това постанова Алдев да бъде преквалифициран от треньора Цветан Генев. Той застава на вратата на „ Левски “ и остава под рамката цели 15 сезона.

Изиграните му срещи обаче са едвам 82, защото Алдето приключва Военното учебно заведение и става кадрови офицер. Това е главната му специалност. Тренира най-вече в казармата и единствено когато не е служебно зает с отбора. Това доста постоянно го попречва да играе. През 1944 година взе участие като пълководец на планинска батарея при боевете за Страцин, за което е награден и с медал за смелост.

Алдето е бил прочут със своята безумна храброст. Не изключително висок за този пост, само че доста чевръст и съдбоносен. Плонжира без боязън в краката на противниковите нападатели. Вследствие на това претърпява и няколко съществени травми.

Любомир Алдев е първенец на България с „ Левски “ 4 пъти (1937, 1942, 1946 и 1947 г.) и 2 пъти притежател на Националната купа (1942 и 1947 г.). Най-успешна за него е 1942 година, когато той съвсем непроменяемо е на вратата, а отборът прави първия си дубъл в историята.

Отказва се от футбола през 1948 година След демобилизацията си от армията като пенсионер дълги години е в управлението на „ Левски “ – единствената му спортна обич за цялостен живот. Бе шеф отдел „ футбол “, ръководител на Комисията за деца и юноши, завеждаш секция „ Ветерани “. И по този начин – в продължение на съвсем 30 години. Инфарктът го покосява след мач на юношеския отбор на „ Левски “ и по този начин той живее до последния си мирис със своя обичан тим. 

Отива си от този свят на 27 август 1994 г. 

ПФК „ Левски “ се покланя пред паметта на Любомир Алдев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР