Днес се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на

...
Днес се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на
Коментари Харесай

100 години от смъртта на Вазов: Пловдивската опера с концерт...

Днес се навършват 100 години от гибелта на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Симфоничният оркестър на Държавна опера – Пловдив с диригент Максим Ешкенази и със солист цигуларя Светлин Русев ще вземе присъединяване в концерта за годишнината, който ще е тази вечер в Народния спектакъл „ Иван Вазов”. Ще бъде показан и фрагмент от премиерния театър на театъра – „ Народът на Вазов”.

Националният книжовен музей провежда поклонение в негова памет, което ще се организира в 11:00 ч. на гроба на създателя, намиращ се в градинката зад църквата „ Св. София “ в столицата.

На панихидата ще участват представители на Националния книжовен музей, роднини на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната. Рецитал на Вазови стихотворения ще извърши артистът Георги Златарев.

По мотив 100-годишнината от гибелта на поета в къщата музей „ Иван Вазов “ в София ще бъде подредена краткотрайна галерия с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, стратегия на погребението на поета, проведена от Министерството на националното просвещение, лист на Вазовите творби, сложени в гробницата при полагане на тленните му остатъци, фотографии, писма, рисунки и други

През целия ден в къщата музей „ Иван Вазов “ ще звучи непреходното Вазово слово, а входът за гости ще бъде свободен.

От Народен спектакъл „ Иван Вазов” посветиха цялата стратегия на тазгодишното издание на „ Театър пред театъра” на своя патрон. Довечера ще се състои връчването за повторно на учредената от Фондация „ Основа-та” към Народния спектакъл Награда за нравствен принос на името на Иван Вазов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР