Днес се навършват 10 години от победата на ЦСКА с

...
Днес се навършват 10 години от победата на ЦСКА с
Коментари Харесай

Милен Радуканов пред ТОПСПОРТ: ЦСКА излезе срещу Левски на Герена с викове, като на война! Още пазя видеото, с което надъхахме момчетата

Днес се навършват 10 години от успеха на ЦСКА с 3:1 против Левски на " Герена ". Мачът е исторически, тъй като " алените " имат единствено два триумфа в дома на " сините ". ТОПСПОРТ върна в спомените тогавашния треньор на ЦСКА - Милен Радуканов. Той е последният, донесъл на " армейците " два трофея - Купата на България и Суперкупата. След него 31-кратния първенец на България подвигна единствено една Купа - с Христо Янев отпред. Ето какво сподели Радуканов:

10 години от успеха на ЦСКА С 3:1 против Левски на " Герена ". Какви са споменети ти от този мач?

- Страхотни! След дуела си говорихме тъкмо с теб, че това е едвам втората победа на ЦСКА на този стадион. А първата е реализирана от именития тим на Димитър Пенев, със същия резултата. Този факт ни направи още по-горди. Преди дербито в Левски се бяха настроили да ни разгромят. Имаха добър тим. Бяха любимци, окуражени да покажат какъв брой по-добри са от нас. Този мач беше първи за двата тима през пролетния полусезон. Ние направихме доста мощна подготовка и вярвахме, че ще победим Левски. За самия мач - знаете, ЦСКА водеше с 3:0 в 66-ата минута, с два гола на Мишел Платини и един на Апостол Попов. След това си вкарахме автогол. Така че Левски попадение на " Герена " в тази среща не означи.

В Левски освен бяха окуражени, а не стопираха да се канят. Имаше намеци, че ще подобрят върха си за най-голямо победа в дербито. Тодор Батков пък съобщи, че е забранил на звездата им Гара Дембеле да си смъква тениската след головете, тъй като щял да настине. Няма по какъв начин всичко това да не ви е стимулирало още повече.

- Така е! Винаги е добре за един тим, когато го подценят. А да подцениш ЦСКА е несериозно. Приятно ни беше да се заканват. Бяхме се подготвили с екипа ми. Кондиционният треньор Иван Йовановски беше направил клип, който беше с дълготрайност тъкмо 3 минути. По подигравка на ориста, по-късно вкарахме тъкмо 3 гола във вратата на Левски. Та, в този клип имаше фрагменти от славната история на ЦСКА и моменти от мощната подготовка, която направихме. Виждаше се по какъв начин момчетата упражняват крепко, какъв брой труд дават. Пуснахме им видеото в съблекалнята на " Герена ", тъкмо след загрявката и преди да се върнат на терена за мача. Беше на огромен екран, с колони, с въздействаща музика. Те не го чакаха. Някой ден ще ти покажа този клип, вардя си го. Събрахме се в средата, прегърнати в кръг, след което момчетата потеглиха към терена на " Герена " с крясъци и жар в очите. Като същински армейци, която отиват на война! Бяха доста превъзбудени.

Вярно ли сте намерили метод да шпионирате Левски преди мача?

- О, да, намерихме. Първо се събрахме аз, Светльо Петров, Петко Петков и Иван Йовановски да обсъдим по какъв начин ще действаме. След това споделихме концепциите си с тогавашния президент Димитър Борисов. Взехме решение да изпратим на задача Методи Томанов, който тогава беше скаут в ЦСКА. Мето отпътува за Кипър и изгледа две контроли на Левски, без те изобщо да схванат, че е там. Знаехме всичко за тях - схемата им на игра, мощни и слаби страни, всичко! Бяхме подготвени да ги победим.
 Снимка 520481
Източник:

Изпревари ме с историята за видеото. Имаше ли сходни и за идващите мачове?

- Да, неведнъж действахме по този метод, с цел да надъхаме тима. Колко видеа направихме... Тогава нямаше човек от клуба, който да се занимава с това. Сега виждам, че има. Всичко правехме ние - аз, Светльо, Петко и Иван. Това с видеата се трансформира в традиция. Съжалявам, че не вардя всичките и не си ги записах на диск. Но видеото от мача на " Герена " е при мен.

Кога разбра, че печелите дербито и съжаляваш ли, че при 3:0 в 66-ата минута не натиснахте още повече, с цел да постигнете историческа победа с най-малко 5 гола?

- След третия гол беше ясно, че няма по какъв начин да не спечелим мача. Тогава се успокоихме, играта ни вървеше. Да, имахме още положения за гол, само че не се получи. Момчетата играха ужасно и с огромно въодушевление. Светльо беше в ложата през първото полувреме, тъй като от високо се вижда по-добре постройката на игра и грешките, които позволяваме. Това също постоянно го правехме, дори смя да настоявам, че ние го въведохме в България. На почивката незабавно слизаше при мен в съблекалнята и обсъждахме какво и къде би трябвало да се усъвършенства. Това ни носеше триумф.

А кой даде концепцията след мача футболистите да честват по този начин пред Сектор " Г ", все едно агитката е там? Както е известно, още на полувремето полицията изгони почитателите на ЦСКА от стадиона...

- Моя беше концепцията. След последния съдийски сигнал незабавно им споделих да отиват към " Г ". Трябваше да уважим почитателите и да им благодарим за поддръжката, макар че към този момент не можеха да са на трибуните. Хрумна ми непринудено. Естествено, празненствата щяха да са в пъти по-големи, в случай че имаше почитатели. Ние не разбрахме какво се случва. Излизаме за второто полувреме, а в Сектор " Г " няма хора. Добре че момчетата не се стъписаха, а продължиха да играят добре и вкараха още два гола. Защото на полувремето резултатът беше 1:0 за ЦСКА.
 Снимка 279364
Източник:

Имаше ли специфични награди след успеха и в случай че е било по този начин - купи ли си нещо за спомен, да знаеш, че е от триумфа на " Герена " с 3:1?

- Имаше, тогава шефовете развързаха кесията. Футболистите си ги заслужиха изцяло, само че парите не са били значими. Аз не съм си купувал нищо особено. Ето това е най-ценното - спомените. Че след 10 години ми се обаждаш и ме връщаш към този мач и други триумфи отпред на ЦСКА. Това е най-важното и да оставяш другари там, където си бил на работа. И освен...

Това ли е най-важният мач в кариерата ти на треньор? Да, с ЦСКА отпред игра край за Купата на България и за Суперкупата, победи Рапид във Виена, само че седмици след триумфа с 3:1 сподели пред мен в изявление, че тази победа ви е оставила в ЦСКА.

- Така споделих, да. Беше първи мач от пролетния полусезон. Ако го бяхме изгубили, в действителност не се знаеше какво става с нас в ЦСКА. След време през есента направихме 6 победи, 1 тъждество и една странна загуба от Славия на " Армията " и ме уволниха. Този мач на " Герена " е от най-важните ми като треньор.
 Снимка 238553
Източник:

Държиш ли контакт с останалите 3 аса от карето на ЦСКА по това време - Светльо Петров, Петко Петков и Иван Йовановски?

- Разбира се! Станахме огромни другари. Със Светльо и Петко освен, че се чуваме по телефона, само че постоянно се виждаме. Иван работи в Русия и е кондиционен треньор на националния тим на Северна Македония. Но и с него се чуваме.

Последен въпрос - десети поради 10-годишнината от огромния триумф. Ти си последният треньор, който донесе два трофея на ЦСКА. След теб тимът завоюва единствено една Купа на България, с Христо Янев отпред. Феновете те обичат и почитат. Те от дълго време ти писаха отлична оценка, медиите също. Каква си пишеш ти - от 2 до 6?

- Свършихме добра работа. Поехме тима на 13-о място, а най-после завършихме на 3-то. Спечелихме Купа и Суперкупа, победихме на " Герена " и във Виена, по-късно записахме 6 победи, еднакъв и една загуба, отново дублирам - странна загуба. Убеден съм, че имахме капацитет да създадем ЦСКА и първенец. Въпреки че бяхме млади, зелени, занапред прохождахме в треньорството. Пиша си доста добра оценка. И се надявам бъдещето да ни донесе още победи и триумфи, за които да си припомням след години. И най-много - да сме живи и здрави.
 10 години от Левски - ЦСКА 1:3 на
10 години от Левски - ЦСКА 1:3 на " Герена "

Припомнете си огромния триумф
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР