Днес се навършва една година от трагедията в село Хитрино,

...
Днес се навършва една година от трагедията в село Хитрино,
Коментари Харесай

Година след Хитино хората живеят в руини, сред найлони и отломки

Днес се навършва една година от нещастието в село Хитрино, Шумен. 7 души починаха, а 29 бяха ранени, когато товарен трен дерайлира в региона на гарата в селото и избухнаха цистерни с газ пропан-бутан. Взривната вълна визира повече от 300 семейства в селото. Къщи бяха сринати до основи, а на други бяха нанесени съществени вреди.

Хитрино получи помощ от страната, Европейски Съюз и дарения в общ размер на близо 33 млн. лева, в това число с дарения с SMS-и. Няколко къщи са издигнати, само че повече от половината - не.

Как се харчат парите от дарителската акция на БЧК?

Година след нещастието, втора зима жителите живеят измежду руини.

Нашата къща изобщо я няма, споделя Стефка пред Нова тв. Тя живее в апартамент в Шумен с щерка си.

Байсе също е с разрушена къща. Жената споделя: " В момента още съм на найлони. Нямам дограма, не могат да ми я сложат. Майсторите се уплашиха, споделиха: " Ако ги пипнем, смятайте, че стените ще паднат. Имам дете, което боледува от церебрална парализа, на инвалидна количка е, брат неработоспособен и майка на 80 години ".

Казаха ми да си оправя документите с наследниците. Оправих ги. Занесох ги и очаквам. Отидох, попитах. Първият отговор беше: " Къщата ви е паднала от напреднала възраст ", а преди гърмежа къщата си беше добре, минимум 20 години щеше да изтърпи, добавя Байсе.

Котките късат найлоните, а Байсе, и детето ѝ постоянно боледуват, разболели се и от пневмония.

Но освен къщите са проблем. Хората са ощетени и при разпределението на парите от помощи за съоръжение в тях. 

Разминаване сред разпоредбите за установяване на категории за приемане на помощи (гласувани от Националния публичен съвет за ръководство на парите, събрани от акцията в помощ на пострадалите) и действителното систематизиране на парите от локалния съвет в Хитрино установи омбудсманът Мая Манолова при неочаквана инспекция по сигнали.

Като съпредседател на Националния публичен съвет тя бе сезирана от локални поданици с разрушени къщи, че са избрани като втора и трета категория за парични компенсации, а не като първа, както би трябвало.

Хората в първа категория получават по 2 900 лева за електроуреди и по 12 000 лева за обзавеждане. Тези във втора - по 1 750 лева за електроуреди и по 8 000 лева за обзавеждане. На потърпевшите с по-малки вреди се дават по 1 250 лева за електроуреди и по 1 000 за обзавеждане.

На място омбудсманът видя, че фамилии с унищожени къщи, които би трябвало да са в първа категория, са подценени. Разминаване бе намерено и при средствата за многофамилни къщи. Пари са били отпускани единствено на едно от семействата в жилището, макар че по правилник, обезщетение би трябвало да получат фамилиите, обитаващи всеки етаж.

По гледище на Манолова кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил свика изключително съвещание в общината на локалния публичен съвет за преразглеждане на случаите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР