Днес състав на Врачанския окръжен съд с председател Лидия Крумова

...
Днес състав на Врачанския окръжен съд с председател Лидия Крумова
Коментари Харесай

Съдът пак подхвана Къщата на ужасите във Врачанския Балкан

Днес състав на Врачанския областен съд с ръководител Лидия Крумова даде ход на делото за незаконния старешки дом в Балкана, придобил популярност като Къщата на ужасите, научи BulNews.bg.
Обвинителният акт е против шефа Валентин Йорданов за това, че в хотел „ Тева “ за интервала от 12.01.2011 година до 13.02.2012 година съзнателно е умъртвил две лица – В. Н. Д. на 47 година от София и А. Г. И. на 89 година от Враца, които били в безпомощно положение.
От документите по делото излиза наяве, че в хотел „ Тева “ във Врачанския Балкан, без да е получил позволение от „ Агенцията за обществено подкрепяне “, мъжът е правил обществена активност. Обвиняемият предоставял обществена услуга, като настанил възрастни хора и такива с физически увреждания и душевен разстройства. Той не е обезпечил наложителните за подобен тип обществена услуга битови условия, верен режим на хранене, качествена и здравословна храна. Не са били спазени санитарните и хигиенични правила за надзор върху разпространяването на инфекции. Не е обезпечил подпомагане за приемане на медицински, стоматологични и други здравни грижи. Според държавното обвиняване той по небрежност е предизвикал гибелта на повече от едно лице.
По искане на подсъдимия и неговия бранител делото се гледа в изискванията на кратко правосъдно разследване, съгласно който се позволява да не се организира разпит на всички очевидци и движимости лица, а при постановяване на присъдата се употребява наличието на протоколите и експертните изводи от досъдебното произвеждане.
На днешното правосъдно съвещание съдът изслуша и одобри показанията на лекарите, които са изготвили две съдебно-медицински експертизи за жертвите и изискванията и грижите, полагани за тях в хотел „ Тева “, който е функционирал като противозаконен старешки дом. Изслушани бяха и показанията на трима очевидци, които са работили там в разнообразни интервали от време.
Със свое определение съдът отсрочи делото и го насрочи за 5 ноември 2019 година, когато са призовани за разпит още двама очевидци и ще бъдат изслушани още две съдебно-медицински експертизи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР