Днес съдебен изпълнител и униформени полицаи трябваше да изведат принудително

...
Днес съдебен изпълнител и униформени полицаи трябваше да изведат принудително
Коментари Харесай

Златка изостави детето си заради любовник, а сега си го иска, за да получава помощи

Днес правосъден реализатор и униформени служители на реда трябваше да изведат наложително от вкъщи му 5-годишно момиченце в сливенското село Градец, с цел да го предадат на родната му майка, която обаче не го е поглеждала от раждането му, написа Флагман.

То живее у баба си и дядо си, които не са от големците в селото, само че имат опция да го хранят добре, да го възпитат и изучат – като тяхно дете. Една от аргументите е, че имат единствено внучето си, което е останало след неочакваната и разтърсваща загуба на сина им. Той умира през 2018 година По това време напусналата фамилното огнище Златка е с следващия си ухажор на море.

„ Атанас не можа да понесе унижението от фотография, която снахата бе разгласила във фейбук, всички да я гледаме – прегърната в морето с различен мъж.

В Градец сме не повече от 4 000 души. Златка ни направи за смях. А синът ни имаше бизнес в дърводобива, личен камион за транспорт, хубава кола, къща, имаше доходи и можеше да се грижи както за нея, по този начин и за дъщеричката, която тя му роди, само че изостави”, стартира описа си баба Минка, която в действителност е на 53 години, витална и подготвена да отгледа внучето, което обаче всеки миг би трябвало да й бъде отнето- от майката и последния й легален брачен партньор, със съдействието на органите на реда.

Детето, съгласно разпореждането на съдията, би трябвало да замине за царевското село Граматиково, където са заживели Златка и новият й брачен партньор Методи и са заявили, че имат непрекъснат покрив.

Въщност, съгласно хората от Градец, които са окупирали региона към къщата на Атанасови в тяхна поддръжка – подготвени да се борят с полицията, съдии, юристи и обществени служащи, Златка и мъжът й се нуждаят от изоставеното допреди година сираче, с цел да го употребяват в непоносим сюжет за миграция в Германия.

Целта им била да се впишат в обществените регистри там като неработещо тричленно семейство с малко дете, против което да получават 1 500 евро месечно. Екипът на Флагман бе извикан от роднините на дребното момиченце, с цел да отразим ситуацията в Градец в деня, в който момиченцето ще бъде предадено като бездушна движимост, в интерес на майката и пастрока.

Историята на 29-годишната през днешния ден Златка и умрелия на 29 година Атанас стартира щастливо през 2014 година Заживяват дружно, ражда им се дъщеричка, за развъждането на която обаче Златка не е готова. Тя зарязва бебето броени дни по-късно у свекърва си и декларира, че майчинстото не е за нея.

Бебето плаче ненахранено и за майчина милувка. Атанас измежду зимата го носи в пелени до дома на Златка, с цел да го храни и го връща назад. Докато в един студен януарски ден през 2016 година той получава уведомление, че жена му е подала молба в Социалната работа, посредством която декларира, че ще даде бебето си в обществен дом.

„ Попълнихме доста документи с искане детето да се настани у нас – краткотрайно, обществените чиновници направиха инспекции, видяха че имаме условия, благонадеждни сме. Майката Златкасе съгласи и подписа, след което просто изчезна от Градец. Чувахме, че има връзки с разнообразни мъже и не се открива на никое място трайно. Снимката, която провокира гибелта на Атанас през 2018 година е с третия по ред мъж, с който беше заживяла на палатка.

През цялото време – до ден сегашен, момиченцето не е получило и лев от детските надбавки, нито пенсия поради умрелия си татко, тъй като Златка просто не подава декларация, че се отхвърля от нея, с цел да я осиновим. Ние не сме за парите, това е най-малкото ни притеснение”, споделя бабата Минка Атанасова – в очакване управляващите да й лишават детето всеки миг.

То растяло с тях, било умерено, водели го на детска градина - допреди година, когато майката се появява изведнъж и афишира, че го взима, по думите им, с цел да замине с него и законния й нов брачен партньор Методи за чужбина. Причината била в това, че Методи изтеглил заем от 12 хиляди лв., с цел да купят къща, само че не им стигнали, а трябвало да ги връщат.

Двамата със Златка пресметнали, че в случай че заминат за Германия с детето, ще им бъде по-лесно на гърба на непознатата обществена система - хем да се изхранват, хем да връщат заема. Момиченцето обаче въобще не разпознава младата жена, която идва през 2019 година и споделя: „ Аз съм твоята майка”.

Не желало прегръдките й и не приемало подаръците й. В проблема съществено влизат Държавната организация за протекция на детето и Дирекция „ Социално подпомагане” в Сливен и подразделенията им в Котел, защото майката зачестява с визитите. Наема адвокатка, с която е задвижила и правосъдни каузи.

Три пъти в месеца, към този момент съвсем цяла година, обществените служащи, бабата и дядото обезпечават в Котел детото, с цел да се среща с майка си. То по този начин и не желае да я одобри и да се интегрира в дома на своята родна майка, която в това време прави и опити да я отвлича от детската градина в Градец. Душевното здраве на момиченцето се утежнява от ден на ден през последните месеци, водят го на психиатър. Диагнозата е: психомоторно и говорно неспокойна, напрегната.

Пред социалние служби и в съда Златка сочи, че е устроена в с. Граматиково и твърди, че момиченцето ще посещава детската градина в Царево, която обаче е на 25 км разстояние. Докато чакаме да настъпи уречения час за предаване на детето на майката в наличие на способените органи, Минка и Гочо Атанасови водят екипа ни вкъщи им, с цел да снимаме ситуацията, в която отглеждат внучката.

Показват прогитения й багаж в торбички върху леглото. Бабата едвам се сдържа да не заплаче с глас. След това отиваме дружно в парцела на лелята и свакото на момиченцето по бащина линия, които също поставят грижи за него. Те са от богатите фамилии в Градец – с магазин, механа и кафене в центъра. Усеща се, че момиченцето е галениче на баба, дядо, свако и вуйна. И че за нищо на света те не биха се разделили с дребното, пухкаво и игриво детенце.

Екипът на Флагман остана в Градец до 11 часа, когато юристът на сем. Атанасови – Елена Попова, получи уведомление, че съдия-изпълнителят си е направил предния ден отказ и няма да дойде. Приел за състоятелен митинга на Попова за обязаност с адвокатката на Златка и Методи – като съученици в котелското приблизително учебно заведение. Селото си отдъхна. Но ориста на момиченцето към момента е неразбираема.

Битките не престават в два процеса - Районния съд и в Административния съд в Сливен. Ако детето, съгласно психолозите, не се интегрира с майката при продължаващите им срещи в Котел и Царево, ще се наложи Златка да идва постоянно да се среща с него в Градец. Хората са настръхнали против разпътницата.

„ Нямаме нищо срещу да ни посещава, единствено да не прави опити да отвлече единствената ни наслада и утеха”, споделят родителите на умрелия някогашен брачен партньор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР