Днес съдът ще реши дали да задържи временно в ареста

...
Днес съдът ще реши дали да задържи временно в ареста
Коментари Харесай

Прокуратурата настоява исканият от САЩ българин да остане в ареста

Днес съдът ще реши дали да задържи краткотрайно в ареста - до момента в който тече производството по екстрадиция, Желяз Андреев. Българинът, който е издирван от Съединени американски щати по отношение на водено следствие от управляващите във Флорида против 11 души по обвинявания, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев са българи.

Представителят на държавното обвиняване съобщи пред правосъдния състав, че в настояването за екстрадиция от Америка има всички нужни учредения. Престъпленията, за които американските управляващи преследват Андреев са закононарушения и съгласно българския Наказателен кодекс, аргументираха се от прокуратурата.

Според отбраната на Андреев няма учредения той да бъде арестуван под стража. След като българската полиция го е потърсила, той се е явил още на идващия ден, обясниха юристите. Освен това откакто компанията, за която е работил, е влезнала в американския черен лист, Андреев не е опитал да се укрие. Дори е почнал работа на ново място като е имал и адресна регистрация в София. Те желаеха от съда на Андреев да бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - подписка.

Петимата българи са работили в прът център в София, през който са продавани елементи за самолети на сирийските авиолинии, за които американските управляващи настояват, че са свързани с терористична активност. За казусът стана известно през март 2017 година, когато прокуратурата в Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан. Повече за следствието и кой е Желяз Андреев четете тук.

За по-късно през днешния ден е проведен митинг пред Съдебната палата в София с искане Андреев да бъде освободен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР