Днес, с решение на Министерския съвет, ще започне реализацията на

...
Днес, с решение на Министерския съвет, ще започне реализацията на
Коментари Харесай

С решение на правителството от днес ще започне реализацията на строителството на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза премиерът Денков

Днес, с решение на Министерския съвет, ще стартира реализацията на строителството на седми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това съобщи министър председателят Николай Денков при започване на днешното държавно съвещание. 
 
" Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. в допълнение предприятието, което ще дава отговор за тази реализация. То ще стартира договарянията с компаниите, които би трябвало да построят седми блок. Срокът, който се планува, е 2033 година ", уточни министър председателят. 
 
Министър-председателят посочи, че със същото решение ще стартира построяването и на осми блок на АЕЦ " Козлодуй ". " Планът е двата да вървят паралелно като строителство ", посочи той. 
 
 АЕЦ АЕЦ " Козлодуй " Източник: АЕЦ " Козлодуй "
" Тяхната обща мощ ще бъде 2300 мегавата, с което доста надвишават мощността от 1760 мегавата на затворените от първи до четвърти блок на АЕЦ " Козлодуй ".
 
Освен това технологията, която е определена за тези реактори, е неповторима в света. Тя разрешава да се трансформира два пъти в доста къс период мощността на реакторите, което е извънредно значимо за постоянното ръководство на енергийната система, когато влязат в деяние ", добави Денков. 
 
Премиерът пожела триумф на министъра на енергетиката Румен Радев и неговия екип, определяйки днешното решение като едно от най-важните, които ще вземе държавното управление в своя мандат. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР