Днес румънците избират 32-ма евродепутати. Заедно с евровота обаче те

...
Днес румънците избират 32-ма евродепутати. Заедно с евровота обаче те
Коментари Харесай

Референдум и европейски избори се провеждат в Румъния

Днес румънците избират 32-ма евродепутати. Заедно с евровота обаче те гласоподават и на референдум против корупцията.

Гласуването за представители в Европейския парламент се организира по пропорционалната система, което значи, че всяка партия ще получи мандати съразмерно на получените гласове. Листите са пъстри и многообразни, измежду претендентите за Страсбург има някогашни министри, някогашен президент, тв публицисти и спортни митове.

В деня на Евровота, по самодейност на президента Клаус Йоханис, се организира и съвещателен референдум с два въпроса: " Подкрепяте ли възбрана на прошка и опрощение в случаи, свързани с корупция? " Вторият е: " Подкрепяте ли възбраната за приемане на изключителни постановления от страна на държавното управление в региона на закононарушения, санкции и правосъдна организация и (подкрепяте ли) удължаването на периода, в който те могат да бъдат обжалвани пред Конституционния съд? ".

Допитването е опит на президента Йоханис да се опълчи на противоречивите правосъдни промени, които се пробва да прокара кабинетът на премиера Виорика Дънчила. Референдумът, който няма наложителен темперамент, ще се счита за годен, в случай че в него са взели участие минимум 30% от гласоподавателите.

Още по тематиката ЕВРОИЗБОРИ 2019
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР