Днес рожден ден празнува Лили Иванова. Лили Иванова е синоним

...
Днес рожден ден празнува Лили Иванова. Лили Иванова е синоним
Коментари Харесай

Честит рожден ден на Лили Иванова!

Днес рожден ден чества Лили Иванова .

Лили Иванова е синоним на професионализъм, свръхестествен гений, целенасоченост и отдаване на публиката. Тя е на върха повече от половин столетие – хулена и възвеличавана.

Лили е родена в гр. Кубрат, а е приключила медицински колеж във Варна. По-късно работи като здравна сестра.

От 1961 година развива непрекъсната изпълнителска и концертна активност, записва песни и албуми, има медийни изяви, взе участие в телевизионни стратегии, снима се във видеоклипове. В знак на почитание за приноса ѝ към българската известна музика е наричана  „ Примата на българската сцена “.

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската компания Electrecord през 1963 година, която е и първата дългосвиреща плоча на български реализатор.

Първата й ария е „ Витоша ” по музика и текст на Михаил Манолов. Следват „ Адажио ” по музика на Ангел Заберски и аранжимент на Иван Пеев и “Събота вечер ” с музиката на Йосиф Цанков и текст на Димитър Василев.

По-късно идва признанието и от българската аудитория по време на концерт в зала Универсиада, където Лили Иванова е поканена за подгряващ реализатор на рок група “Северните тигри ” и Джейн Сверт. Публиката дълго вика на бис името на Лили и основава казус , трансформирайки изявата й в по-голям акцент от главните реализатори.

През 1999 г . президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България – медал „ Стара планина ” , I-ва степен за изключително огромни заслуги към българската просвета в региона на известната музика.

Лили Иванова е първият и единствен български реализатор със независим концерт и личен репертоар в историческата зала “Олимпия ” в Париж, Франция, извършен на 09-ти януари 2009.

На 22-ри ноември 2012 година концертът й в зала “Арена Армеец ” e изцяло разпродаден и става прецендент по многочислена аудитория от над 15 000 души.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР