Днес протестиращи граждани, начело с гражданския активист Росен Миленов, влязоха

...
Днес протестиращи граждани, начело с гражданския активист Росен Миленов, влязоха
Коментари Харесай

Росен Миленов пред ФАКТИ от Съдебната палата: Днес не трябва да клякаме пред мафията

Днес протестиращи жители, отпред с гражданския деятел Росен Миленов, влязоха в Съдебната палата в София с претенции за оставка и арест на основния прокурор Иван Гешев.

Поводът за спонтанното гражданско неодобрение е вчерашното навлизане на Прокуратурата в Министерство на вътрешните работи.

Очаква се към 19 ч. през днешния ден към и в Съдебната палата да има голям брой български жители, защото за този час от дни е разгласен митинг, а също така някои политически субекти - като „ Демократична България “, приканиха последователите си на митинг против основния прокурор.

ФАКТИ напомня, чe прeд bird.bg cлужeбният миниcтър нa вътрeшнитe рaбoти Бoйкo Рaшкoв вчeрa зaяви, чe Прoкурaтурaтa e прeтърcилa кaбинeтa нa eдин oт cлужитeлитe, кoитo учacтвaт в прoвeркaтa нa пoдcлушвaнeтo нa пoлитици. Става въпрос за Ангел Папалезов, шеф на бранш „ Културно-исторически полезности “ в ГДБОП, против който към този момент има и повдигнато обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група, трафик на предмети от културно-историческото завещание и пране на пари.

Рaшкoв oбяви още, чe Прoкурaтурaтa e извикaлa нa рaзпит нoвитe шeфoвe нa Държaвнa aгeнция „ Нaциoнaлнa cигурнocт “ (ДAНC) и Глaвнa дирeкция „ Бoрбa c oргaнизирaнaтa прecтъпнocт “ (ГДБOП)

„ Видно е за всички, че Прокуратурата е против другите институции, които се пробват да извадят осъществени закононарушения от остарялото ръководство “. Това сподели пред ФАКТИ гражданският деятел Росен Миленов, който и все още продължава да е в Съдебната палата пред кабинета на основния прокурор по оповестените нагоре аргументи.

Припомняме, че Миленов, който е и някогашен чиновник на службите ни за сигурност, през вчерашния ден бе посетител на нашата медия.

„ Прокуратурата сега „ опъва чадър “ над старите ръководещи. По най-грубия метод. Такава ѝ е ролята. Тя си служи с процесуално-следствени дейности, с които се лимитират съществени конституционни права на жителите. Това не е административна инспекция! Става въпрос за наказателно гонене. За това приказваме, че основният прокурор, в лицето на Иван Гешев, прави закононарушение. А когато някой прави закононарушение – без значение дали е основен прокурор, министър председател, или президент, би трябвало да бъде измамен под наказателна отговорност “, съобщи гражданският деятел.

От медията ни попитахме Миленов дали старите ръководещи са наредили дейностите против Папалезов, а той ни отговори по този начин: „ Те го назначиха, те го водят “.

„ Намираме се пред кабинета на основния прокурор. Ще останем тук до оставката му. Искаме и подпомагане от Министерство на вътрешните работи – да изпратят проверяващи служители на реда. Както той (б.р. Иван Гешев) влиза в други институции, ние желаеме арест. Ако не – цивилен арест. Искаме съдействието на вътрешния министър Бойко Рашков, тъй като когато има очевидни обстоятелства, които сочат към осъществяване на закононарушение, проверяващите органи, които по Наказателно-процесуален кодекс са и проверяващите служители на реда, би трябвало да се сезират. Ако позволим единствено той да влиза и да мачка закона, той ще продължи. За това би трябвало да се спре този нарушител “, сподели събеседникът ни, който е „ главен мотор “ на митинга в Съдебната палата.

Според Миленов и за това деяние на Прокуратурата има съображение Гешев да бъде задържан:

„ Силовият уред, в лицето на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, е с извънредно огромен инструментариум и благоприятни условия, с цел да придобие задоволително данни, които са нужни по Наказателно-процесуален кодекс, с цел да се извършат първични следствени дейности – претършуване, разпит на очевидци. Аз и през вчерашния ден го споделих (във ФАКТИ ), че той (б.р. Иван Гешев) може да бъде привързан по член 321 от Наказателния кодекс – проведена незаконна група, с доста лица. Както той поръчково обвързва всички в ОПГ – по този начин взимаха бизнеси, мачкаха неуместните, по същия метод би трябвало да се върне като бумеранг. Тоест тези, които през днешния ден към този момент не са институции на мафията – Министерство на вътрешните работи и ДАНС, да се задействат. Както споделих, имат нужните пълномощия, според Наказателно-процесуален кодекс, с цел да се пристъпи към първични следствени дейности при необходимост – т.е. когато има заплаха да се укрият доказателства за едно осъществено закононарушение “.

„ Днес не би трябвало да клякаме пред мафията. Клекнем ли, значи сме се предали. Една година клякахме и ни мачкаха, в този момент би трябвало да сме доста по-радикални “, приключи Росен Миленов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР