Днес протест-утре стачка. Това гласи един от плакатите на протеста

...
Днес протест-утре стачка. Това гласи един от плакатите на протеста
Коментари Харесай

Медицинските сестри заплашиха със стачка, ако не бъдат чути

„ Днес протест-утре стачка ”. Това гласи един от плакатите на митинга на експертите по здравни грижи в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Площад „ Независимост ” се извърши с хората в бели престилки от цялата страна, които излязоха на митинг за почтени заплати на връх Международния ден на сестринството – 12 май. „ Искаме промяна, само че не на парче ”, „ Няма качествени здравни грижи без експерти ”, „ Искаме непоклатимост на опазването на здравето и сигурност за жителите ”, гласяха още част от плакатите, които носеха те през днешния ден.

Основните проблеми пред съсловието са дефицитът на фрагменти, неналичието на работещи млади експерти в здравната система, ниските хонорари и неналичието на диференцирано възнаграждение, незадоволителните благоприятни условия за продължаващо образование и кариерно развиване и други В момента у нас работят към 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са нужни още толкоз.

Средната възраст на медицинските сестри е 53 година, а на акушерките 51 година На митинга бе прочетена декларация, която е адресирана до ръководителя на Здравната комисия в 44-то Народно заседание, министър-председателя и министъра на опазването на здравето. Сред експерти по здравни грижи са медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти.

„ Не желаеме да се стига до стачки, ние желаеме да се грижим за пациентите. Нашето предопределение и работата ни е това, само че в последна сметка желаеме да кажем на обществото, че повече по този начин не можем да работим. Ние работим на 2 и на 3 места, по този метод ние поддържаме системата. Нашата междинна възраст от ден на ден нараства. Средната ни възраст е към 53 години. 20% от работещите в системата са пенсионери, още 20% следва да се пенсионират през 2022г. Това значи, че в границите на по-малко от 10 години България ще има 60% от тези, които сега работят. Ако нас ни няма, обаче, няма кой да се грижи за пациентите. На процедура няма да има опазване на здравето. Ние сме детайл от националната сигурност и по тази причина би трябвало да ни чуят и да има политическо единодушие, с цел да може тези проблеми да се решат ”, сподели Петя Недкова, която е ръководител на Национален съвет по качество към Българска асоциация на експертите по здравни грижи.

Тя уточни, че на митинга през днешния ден има над 3000 индивида от цялата страна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР