Днес принц Филип щеше да навърши 100 години. Кралското семейство

Днес принц Филип щеше да навърши 100 години. Кралското семейство ...

В чест на 100-ия рожден ден на принц Филип: Кралица Елизабет получи специална роза


Днес принц Филип щеше да навърши 100 години.
Кралското семейство дълго време се подготвяше за този юбилей, въпреки продължаващата пандемия. Очакваше се в двореца да се появяват подаръци от цял свят, да има специални празненства и любимите сладки вкуснотии на херцога на Единбург. За съжаление, всичко това остана само мечта, тъй като принц Филип почина на 9 април след претърпяна операция. Все пак духът му остава да витае в кралския двор и 100-ият му рожден ден ще бъде почетен.
Ден преди големия юбилей, кралица Елизабет II получи специална роза, която да засади в семейния замък Уиндзор. Тя е тъмнорозова и е направена специално, за да отбележи навършването на един век от страна на принц Филип. Красивото цвете ще бъде поставено в зоната от градина, която съпругът на кралицата е помогнал да се трансформира.
The Queen has been presented with a Duke of Edinburgh Rose to mark what would have been Prince Philip’s 100th birthday tomorrow?The newly bred rose, which was given to the Queen by President, has been planted in the East Terrace Garden at Windsor Castle. — Lizzie Robinson (@LizzieITV)
Розата беше връчена на Елизабет от Кийт Уийд – президентът на кралското градинарско общество. Монархът заяви, че подаръкът изглежда прекрасно и я постави в западната терасна градина на Уиндзор. Филип е изиграл ключова роля в оформлението на градината, като е преструктурирал лехите и е пуснал в експлоатация бронзов фонтан във формата на лотос, който се намира в центъра.
„Въпреки че беше тъжно, беше и удоволствие да дам на Нейно Величество кралицата, покровителката на кралското градинарско общество, роза в чест на 100-годишнината на херцога на Единбург, с която да си спомня за неговия забележителен живот“, казва Уийд в изявление. Той допълва, че отдадеността на Филип за повишаване на обществената информираност относно важността на опазването на околната среда е оставила трайно наследство.
кралица Елизабет
Снимка: Getty Images
Същите такива рози ще бъдат пуснати в продажба, като печалбата от всяка от тях ще отиде във фонда The Duke of Edinburgh's Award Living Legacy, който има за цел да помогне на повече млади хора да вземат участие в надпреварата Duke of Edinburgh Award.
Миналия месец най-младият син на Филип и Елизабет – принц Едуард – и съпругата му Софи говориха за емоционалния 17 април, когато беше погребението на херцога. Двойката направи първото си голямо интервю пред The Telegraph Magazine и си спомни за момента, в който всичко около тях е спряло. „Тогава беше дадена заповед към войниците да обърнат оръжието си“, разкрива Софи.

Тази седмица е изключително емоционална и за Елизабет. В събота тя ще бъде придружена от братовчед си принц Едуард, за да наблюдава ежегодния парад в чест на рождения ѝ ден. Наскоро пък монархът стана прабаба за 11-и път, след като
кралица Елизабет
Снимка: Getty Images
По-късно през месеца принц Филип ще бъде почетен и с огромна изложба в замъка Уиндзор. Тогава ще бъдат изложени част от вещите му, включително одеждата, която носи по време на коронацията на съпругата си през 1953 година, някои от персоналните подаръци, които е получавал по време на живота си, както и сувенири от времето, в което е бил член на армията.

Източник: tialoto.bg