Днес приехме 100 % събиране на дивиденти от държавните компании,

...
Днес приехме 100 % събиране на дивиденти от държавните компании,
Коментари Харесай

Асен Василев: БЕХ трябва да внесе над 1.5 млрд. лева в хазната

„ Днес приехме 100 % събиране на дивиденти от държавните компании, с цел да може да имаме по-голяма събираемост “.  Това разгласи на брифинг финансовият министър Асен Василев.

Според тази мярка се оказва, че Българският енергиен холдинг би трябвало да внесе над 1.5 милиарда лв. в хазната.

„ Към дата 6-ти февруари 2023 година Българският енергиен холдинг разгласява доклад, в който показва, че облагата за 2022 година е 1,588 милиарда лева За същото е известено Министерството на финансите. На база на това служебното държавно управление направи план, че при 100 % дял холдингът би трябвало да внесе 1,588 милиарда лева като това по никакъв метод не слага в риск енергетиката, защото внасяйки този дял от 100 % холдингът остава с няколко милиарда по сметката си “, разясни Василев.

„ Два месеца по-късно този холдинг разгласява нов доклад и там облагата е 640 млн. лева т.е. за тези два месеца счетоводителите са разкрили, че са с съвсем 1 милиарда лева по-малка облага. Това е мощно притеснително, пусната е инспекция на холдинга, както и се е самосезирала Национална агенция за приходите, с цел да се види дали няма укриване на налози. По предварителна информация, предоставена от Българския енергиен холдинг този срив се дължи на отписвания на вземанията или преоценка на опцията той да събере дадени заеми, като огромна част от тези заеми – 780 млн. са заеми, които той е дал на своите лични дъщерни компании “, акцентира още финансовият министър.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР