Днес президентът Румен Радев ще представи настояването на българските общности

...
Днес президентът Румен Радев ще представи настояването на българските общности
Коментари Харесай

Българите в чужбина искат да гласуват по пощата

Днес президентът Румен Радев ще показа настояването на българските общности зад граница незабавно да се вкара гласоподаване по пощата за идните парламентарни избори, съобщи БНР.

Държавният глава разиска през вчерашния ден организацията и провеждането на вота зад граница с българи в 8 от страните с максимален брой наши сънародници.

Румен Радев счита, че към сегашния миг само с гласоподаване по пощата може да се обезпечи конституционно право на избор в изискванията на пандемия и на тежки рестрикции, въведени в чужбина, като ще се разчита на политическата воля да бъдат направени и съответните законови промени у нас:

" Има метод да се отбрани и тайната на вота, и да се подсигурява гласа на всеки един от вас. Знаете, в Румъния и във всички други страни това се взема решение с двоен плик за тайната на вота, това се взема решение с една справедлива комисия, разширена, тъй че да има представители и на политическите партии, и на цивилен организации ".

Сънародниците ни избират гласовете им по пощата да се броят от комисии в дипломатическите представителства в чужбина, докъдето те да изпратят писмата с бюлетините. Няма проблем, съгласно тях, те да заявят желанието за гласоподаване на уеб страницата на ЦИК, с цел да получат бюлетина по пощата.

Представителите във Англия, Турция и Съединени американски щати желаеха с промени в Изборния кодекс да се позволи да се разкрият повече от 35 секции в тези страни:

" Невъзможно е на една от най-активните диаспори, наброяваща над 200 000 души да се чака да гласуваме в 35 секции при отсъствието на всевъзможен метод да гласуваме отдалечено ".

Представляващият българската общественост в Турция изиска секциите на идните избори в Турция да са 135, както на изборите през 2009-та, както и изборите да се проведат през април или май.

Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента, счита, че в края на март е прекомерно рано да се проведат избори:

" И предвид на възможната вяра, че по-топлото време може да докара до по-мека епидемиологична обстановка, преди всичко провеждането на изборите в по-късен стадий. Като нещо по-смислено, това ще разреши и събирането на хора на открито и би трябвало да олекоти обстановката. По отношение на изборите в чужбина, в този момент е моментът да мислим за промени, които по този начин или другояче от дълго време са признати в други страни, като гласуването по пощата ".

Мария Спирова, която живее и работи във Англия, акцентира, че здравните управляващи на Острова не дават вяра за възстановяване на пандемичната обстановка през идващите няколко месеца. Освен това, поради Брекзит, секциите там не могат да са повече от 35, което ще бъде дискриминация за българите от по-малките градове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР