Днес президентът Румен Радев се срещна с представители на организациите

...
Днес президентът Румен Радев се срещна с представители на организациите
Коментари Харесай

Президентът се срещна с организации на македонски българи

Днес президентът Румен Радев се срещна с представители на организациите на македонските българи. Това е индикация, че България стартира положителна смяна в връзките си към РСМ.

" Нашите сънародници до момента оставаха изолирани от политическия развой на взимане на решения. Вече не е по този начин. България застава уверено зад вас в битката ви за пълноправие паралелно с останалите народности в РСМ ", бе безапелационен Радев.

По думите му тази среща е индикация за изграждащото се единение сред организациите на македонските българи.

" Освен отбраната на вашите права, България има доста по-широки ползи по отношение на РСМ. Независимо от политическия подтекст и проектирането на нашите ползи в международното и европейско политическо пространство, можете да бъдете сигурни, че ние ще отстояваме вашите ползи, както е било до момента ", сподели още президентът.

Той акцентира, че България по конституция е длъжна да отстоява правата на всички българи у нас и на открито, като гаранцията за това е Договорът за другарство и добросъседство.

" Искам да бъдем вярно разбрани - ние сме онази част от жителите на РСМ, които вай-силно желаят европейското бъдеще на нашата страна и знаем каква е привилегията жителите на РСМ да бъдат и европейски жители, само че това не може да става за сметка на националния интерес на българския народ ", съобщи Петър Колев от македонската партия “Граждански либерален съюз”.

Според него доста политически и геополитически цели са реализирани от РСМ за сметка на българския народен интерес и търпимостта измежду македонските българи е изчерпана.

" 100 години не е имало такава среща. Още от времето, когато Тодор Александров се е срещал с българските първенци. Не е имало такава среща. Моментът е исторически ", съобщи и Владимир Перев от " Коридор 8 - Скопие ".

Той изясни, че медийната война в Македония е голяма и България би трябвало да намерения по този въпрос - няма нито една българска медия, телевизия, радио. Има единствено един пробългарски уебсайт, в който пишат самите те - представителите на българо-македонските ортанизации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР