Днес президентът Румен Радев проведе последователно срещи с държавните глави

...
Днес президентът Румен Радев проведе последователно срещи с държавните глави
Коментари Харесай

Държавният глава проведе срещи с президентите на Косово и Черна гора

Днес президентът Румен Радев организира поредно срещи с държавните глави на Косово и Черна гора Хашим Тачи и Филип Вуянович на „ Дондуков " 2. По време на диалозите българският президент удостовери готовността на България да дава поддръжка във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични промени и покриването на критериите за участие в Европейски Съюз.

И на двете срещи от страна на президента и събеседниците му беше стихотворец ангажимент за партньорство в името на стабилността и развиването на района по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и установяването на разговор и добросъседство на Балканите.

Хашим Тачи и Филип Вуянович показаха признателност за дейната позиция на България за одобряването на европейската вероятност в Прищина и Подгорица и за избора на Западните Балкани като основен приоритет за българското Председателство през 2018 година

По време на диалога с Хашим Тачи държавните глави на България и Косово се съгласиха да вземат ограничения за усилване на комерсиалния продан и увеличение на броя на косовските студенти в българските университети. Румен Радев също по този начин сложи въпроса за формалното признание на българското малцинство в Косово.

Филип Вуянович и Румен Радев показаха мнение, че всяка страна претендент за участие в Европейски Съюз би трябвало да бъде оценена самостоятелно съгласно достиженията си. Двамата президенти показаха готовността на двете страни в най-кратък период да бъдат задействани планове за взаимна съгласуваност в областта на енергетиката, инфраструктурата и цифровизацията. Между България и Черна гора също съществува огромен капацитет за очевидно усилване на търговско-икономическото съдействие, означиха още държавните глави.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР